Behoud 5 roostervrije dagen Nuppers

*In het onderhandelingsresultaat van de cao Railinfra is afgesproken dat het Niet Uitvoerend Personeel (Nuppers), die onder de cao Railinfra vallen en die al werkzaam zijn in de Railinfra, hun totaal aan 23 roostervrije dagen mogen behouden. Zij moeten dit echter wel uiterlijk op 14 januari 2016 bij hun werkgever bekend maken.

Nuppers die hun 5 roostervrije dagen NIET willen inleveren voor 1,5% loonsverhoging, moeten dit uiterlijk donderdag 14 januari bij hun werkgever aangeven. Mocht jij door vakantie of andere omstandigheden, die jou niet te verwijten zijn, niet in de gelegenheid zijn om dit op tijd bij jouw werkgever te melden, ga dan met hem in overleg. Mocht jouw werkgever niet meewerken aan een oplossing, neem dan contact op met het contactcenter van de FNV.

Vragen Nuppers op communicatie werkgevers

Wij hebben veel vragen binnen gekregen in reactie op de communicatie van werkgevers. De informatie van werkgevers verschilt nogal per bedrijf. Om verwarring te voorkomen gaan we niet in op de verschillende informatie van werkgevers, maar beperken we ons door nogmaals te wijzen op de afspraken die zijn vastgelegd in het onderhandelingsresultaat.

Wat zijn de afspraken in het onderhandelingsresultaat hierover?

In het onderhandelingsresultaat staat dat Nuppers, die hun 5 roostervrije dagen willen behouden, dit uiterlijk 14 januari 2016 bij hun werkgever moeten melden. In ruil voor het behoud van de 5 roostervrije dagen krijgen deze werknemers een aftrek van 1,5% salarisverhoging.

NIET afgesproken is:

* *...dat deze werknemers een motivatie moeten geven waarom zij deze dagen willen behouden. Wij adviseren onze leden dan ook om hier geen gehoor aan te geven. Een eenvoudige melding, dat je jouw recht op de 5 roostervrije dagen wilt behouden is dus voldoende.

* ...dat deze dagen komen te vervallen, indien ze niet opgenomen (kunnen) worden. Dit is noch in het onderhandelingsresultaat afgesproken noch in de cao. In de cao staan wel afspraken over het vervallen van roostervrije dagen bij arbeidsongeschiktheid en deze afspraken blijven ongewijzigd.

* ...dat Nuppers, die hun 23 roostervrije dagen willen behouden hun voltijd status kwijtraken. Heb jij een voltijd dienstverband en heb je te kennen gegeven, dat jij de 5 roostervrije dagen niet inlevert, dan heeft dat geen consequenties voor jouw voltijd status. Alle afspraken, die van toepassing zijn voor een voltijd medewerker, blijven van toepassing. Dit geldt ook voor de afspraak in artikel 7 lid 5 (dit artikel gaat over de bonusregeling voor werknemers die ingedeeld zijn in de groep van salarisschalen II).

Hoogte franchise voor berekening pensioengrondslag is per 2016 gewijzigd

In tegenstelling tot de informatie die wij bij de uitleg over het onderhandelingsresultaat hebben gegeven, is de hoogte van de franchise voor 2016 gewijzigd. Dit is een maatregel van de overheid en was bij het ondertekenen van het onderhandelingsresultaat en tijdens de informatiebijeenkomsten nog niet bekend. De laagste fiscale franchise was in 2015 EUR 12.642,- en de hoogste was EUR 13.545,- (verschil van EUR 903,-). In 2016 is de laagste fiscale franchise EUR 12.953,- en de hoogste is EUR 13.873,- (verschil van EUR 920,-). *

*