Gaat u trouwen? Meld het bij de gemeente


Laatste update: 14 januari 2016.

Hebben u en uw partner trouwplannen? Meld dit gezamenlijk via een formulier bij de gemeente. Ook als u een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan, meld u dit samen bij ons. Voortaan is het niet meer nodig om in ondertrouw te gaan.

De trouwmelding

Sinds dit jaar hoeft u niet meer in ondertrouw als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. In plaats daarvan doet een melding van uw voorgenomen huwelijk. Na deze zogenaamde trouwmelding bekijken wij of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om samen in het huwelijk te
kunnen treden. We controleren bijvoorbeeld uw leeftijd en bekijken of u geen familie van elkaar bent en of u niet al getrouwd bent met een ander. Mensen die bezwaar hebben tegen jullie huwelijk kunnen zich in deze periode bij ons melden.

Belangrijk

Sommige dingen kunt u niet meer veranderen na uw trouwmelding. Denk dus goed na over een aantal zaken voordat u de trouwmelding doet. Dit zijn onder andere:

* Uw achternaam: Welke naam neemt u aan na uw huwelijk? Dit geeft u al aan bij de melding.
* De voorwaarden: Trouwt u in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Als u niets aangeeft trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen.
* Datum en locatie: De trouwdatum en trouwlocatie geeft u ook door bij de melding. Deze staan dan vast.

Wilt u in een andere gemeente trouwen?

Dat kan. U doet melding van uw huwelijk in de gemeente waar u wilt trouwen.

Formulier

U doet een melding door het Aanmeldformulier voorgenomen huwelijk (PDF, 377,, KB) uit te printen, in te vullen en op te sturen naar: Postbus 10.002, 5300 DA Zaltbommel. Inscannen en per mail versturen naar info@zaltbommel.nl kan ook. U doet dit tenminste zes weken en maximaal 1 jaar voor uw
trouwdatum. U krijgt een elektronische bevestiging van de (gratis) huwelijksakte.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie bij Trouwen en geregistreerd partnerschap.