100^ste Vierdaagse - Wandel door de tijd


100^ste Vierdaagse - Wandel door de tijd

Vierdaagse is onderwerp in grote zomerexpositie Museum Het Valkhof

In samenwerking met de Stichting 100^ste Vierdaagse/Stichting DE 4DAAGSE presenteert Museum Het Valkhof in de zomer een tentoonstelling over deze 100^ste Vierdaagse en over de 99 voorafgaande edities. Het wordt een interactieve presentatie voor jong en oud. Een feest der herkenning voor
wandelaars, maar ook de niet-wandelaars zullen de magie van het evenement in de tentoonstelling leren kennen.

De expositie in Museum Het Valkhof loopt precies 100 dagen, van 28 mei tot en met 4 september 2016. De tentoonstelling geeft aan de hand van een tijdlijn een historisch overzicht van de Vierdaagse afstandsmarsen. De lijn begint bij de eerste Vierdaagse in 1909 en eindigt in 2016. Daarnaast zal
er aandacht worden besteed aan bijzondere thema's, zoals de sportcultuur rond 1900, de Vierdaagse in de media en antimilitaristische protesten in de jaren '80.

Wandelgeschiedenis

De bijzondere expositie in Museum Het Valkhof wordt samengesteld Odette Straten en Yvette Driever van Museum Het Valkhof. Zij selecteerden de opmerkelijkste deelnemers en verhalen, die aan bod zullen komen in de tentoonstelling. Bij de samenstelling worden zij ondersteund door Marcel Claassen,
Vierdaagse-expert en fanatiek wandelaar. Hij verwerkte meer dan 100 jaar wandelgeschiedenis in een tijdlijn. Zelfstandig onderzoeker Leen Dresen heeft onderzoek gedaan naar de eerste decennia van de Vierdaagse en de sportcultuur in het begin van de jaren '20.
"Een wandeling door de tentoonstelling is een wandeling door de tijd. Iedere periode heeft een eigen sfeer, die wordt opgeroepen aan de hand van foto's, films en objecten", aldus de samenstellers.

Priveverzamelaars

De meeste foto's, films en objecten die in de tentoonstelling worden getoond, komen uit de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen, dat onder meer het archief van de KNBLO - in oorsprong de organisator van de Vierdaagse - in beheer heeft .
Ook zal een aantal souvenirs van de Stichting DE 4DAAGSE en van priveverzamelaars te zien zijn. Voor de kleding en schoenen wordt er een greep gedaan uit de collecties van (militaire) musea. De hoofdsponsor van de Vierdaagse, Hi-Tec Sports, zal ook een bijdrage leveren.

De deelnemers aan de 100^ste Vierdaagse zullen gratis toegang krijgen tot de expositie, die op 27 mei officieel wordt geopend.