KennisCafe: Angst voor de ander -- KNAW


Datum:
18 januari 2016 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:
vCal iCal

Het KennisCafe start het jaar 2016 met een flinke portie 'Angst voor de Ander'. Wie is die ander? De buurvrouw, de buitenlander, de buitenstaander, wijzelf? En omdat wij allemaal ook de ander zijn, is het belangrijk te weten hoe dat systeem werkt.

20161801-kenniscafe-angstvoordeander-460-body

Sartre beschreef in zijn eenakter Met gesloten deuren hoe het leven 'wordt gevoeld, wordt beschouwd' via anderen. Het zijn de anderen die ons bewust maken van onszelf, en we hebben hen nodig om te bestaan.

Uit onderzoek blijkt dat we binnen seconden een `wij & zij' kunnen creeren, ook binnen homogene groepen, de geschiedenis leert dat niets zo verbroederd als een gemeenschappelijke vijand, of vijandbeeld. `De ander' werkt! Het geeft kracht, geeft macht, saamhorigheid.

Het creeren van de ander heeft waarschijnlijk nut, evolutionair. Voor de veiligheid, voor groepsvorming, of het bepalen van de eigen identiteit. Misschien kunnen we ons wel alleen ontwikkelen in strijd met anderen, zoals een markt werkt door competitie.

Moderator Martijn van Calmthout praat met o.a. Liesbeth Sterck (sociaal gedrag van dieren, Universiteit Utrecht), Lotte Jensen (historicus, neerlandicus, Radboud Universiteit) Jos de Mul (filosofie van mens en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam) en Daniel Wigboldus, (sociaal psycholoog,
Radboud Universiteit Nijmegen) en Peter Burger (journalistiek en nieuwe media, Universiteit Leiden) over de mechanismen, voordelen, nadelen en gevolgen van de Angst voor de Ander.