Internationaal jaar van de Peulvrucht 2016. Het voedsel van de toeko..


Datum: 14 januari 2016

IYP

Op woensdag 6 januari hebben de Verenigde Naties het jaar 2016 uitgeroepen tot Internationaal jaar van de Peulvrucht. Het opzet is de consumptie van peulvruchten wereldwijd te stimuleren.

Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen zijn immers een essentiele bron van eiwitten. Bovendien houden ze stikstof vast waardoor de kwaliteit van de bodem verbetert, voor ontwikkelingslanden dan ook een onmiskenbare troef. Wereldwijd lijden om en bij 800 miljoen mensen aan acute of
chronische ondervoeding. Ook zijn er steeds meer gezondheidsproblemen als gevolg van slechte voedingsgewoonten. De voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) wil hierin verbetering brengen en ging met deze feiten aan de slag. Het resultaat is de campagne 2016 waarmee ze peulvruchten in de
kijker wil plaatsen.

Het belang van peulvruchten

Peulvruchten zijn planten met peulen en zaden zoals bonen, erwten, kikkererwten, linzen die al meer dan 10.000 jaar als cultuurgewas worden geteeld. Ze zijn een rijke bron van eiwitten, vezels, vitaminen en aminozuren en ze leveren dan ook een belangrijke bijdrage aan een verbetering van de
volksgezondheid.

Peulvruchten komen dus niet alleen de mens maar de hele planeet ten goede. Hun ecologische voetafdruk is gering en voor de teelt ervan volstaat de helft minder water. Ze zijn dus bijzonder geschikt voor droogtegevoelige gebieden, onder andere ontwikkelingslanden. Bovendien houden ze stikstof
vast waardoor de kwaliteit van de bodem erop vooruit gaat. Peulvruchten vervullen dan ook een belangrijke rol in de wisselteelt en de voedselketen.

Vegetables

Wat doet de Belgische ontwikkelingssamenwerking?

Belgie ondersteunt de productie en de consumptie van peulgewassen op verschillende manieren.

Via de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) draagt Belgie bij aan het landbouwkundig onderzoek rond deze gewassen. Een van de onderzoeksprogramma's verbetert onder meer de techniek van gemengde teelt van bonen met mais, aardappelen en cassava in de humide gebieden
van Centraal-Afrika. Een ander programma is erin geslaagd om hitteresistente bonenvarieteiten te ontwikkelen, en reikt daarmee alvast een oplossing aan voor de uitdagingen van de klimaatverandering.

In Tanzanie, in de Kigomaregio, voert BTC momenteel een programma uit dat de volledige waardeketen van de bonen zal verbeteren, waarmee zal worden bijgedragen aan de voedselzekerheid en de inkomsten van de lokale producenten.

Meer informatie

De FAO plaatst geregeld nieuws op de officiele siteExterne link van het Internationale jaar van de Peulvrucht en organiseert ook het hele jaar acties om de bevolking bewust te maken van de voordelen van peulvruchten. Deze acties maken deel uit van de campagne #PulseFeast.

Copyright foto: www.fao.orgExterne link

Bronnen:

* Officiele site van het Internationale jaar van de Peulvrucht - FAO
http://www.fao.org/pulses-2016/en/Externe link
* CGIAR Research Program on Grain Legumes
(*) http://grainlegumes.cgiar.org/why-grain-legumes-matter/reducing-rural-poverty/Externe link