Ook na ebola duizenden kinderen afhankelijk van zorg


14 januari 2016, Conakry/Monrovia/Freetown/Den Haag

Bijna 23.000 kinderen die een of beide ouders verloren door ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone zullen afhankelijk blijven van zorg en ondersteuning.

Dat meldt UNICEF na de overheidsverklaring van vanmorgen dat er geen ziektegevallen meer zijn in West-Afrika.

Vandaag werd Liberia ebola-vrij verklaard, na een 42-daagse periode waarin er geen nieuwe ziektegevallen zijn geregistreerd. Deze verklaring volgt op die van Guinee in december en Sierra Leone in november. In het land begint nu een periode van drie maanden met verhoogd toezicht.

"Het is een prestatie dat de epidemie is ingedamd, maar we mogen niet vergeten welke vreselijke gevolgen ebola heeft gehad voor deze landen," zegt Manuel Fontaine, regionaal directeur voor UNICEF in West-Afrika. "Veel mensen blijven hieronder lijden, vooral de kinderen wiens leven nog
kwetsbaarder is geworden door het virus."

Hulp voor kinderen blijft nodig

De grote meerderheid van de kinderen wiens ouders of verzorgers zijn overleden door ebola is opgenomen door hun familie of leden van hun gemeenschap. Het is van cruciaal belang om hen te blijven helpen na de noodfase; door financiele bijdragen, scholing, kleding en voedsel en om nieuwe
voorzieningen voor familiezorg te ondersteunen.

Onder de 28.637 mensen die werden geinfecteerd door ebola in de twee jaar sinds de uitbraak waren 4.767 kinderen. In totaal stierven 11.315 mensen aan het virus, waaronder 3.508 kinderen. Daarmee was 1 op de 4 sterfgevallen een kind.

Daarbij komt dat de 1.260 kinderen die de ziekte overleefden in de drie landen geconfronteerd worden met zowel medische als sociale uitdagingen. Velen worstelen ermee hoe ze weer een plek vinden in hun gemeenschappen.

"Ebola was een verschrikkelijke ervaring voor kinderen," zegt Fontaine. "We zijn het aan hen verplicht en aan de bevolking van Guinee, Liberia en Sierra Leone dat we hen blijven steunen nu ze zich herstellen van de verwoestende effecten die de ziekte op hun levens had."

UNICEF ondersteunt kinderbescherming

De steun van UNICEF voor de kwetsbare kinderen in de drie landen richt zich erop om systemen voor kinderbescherming te versterken. Dat betekent dat we nationale autoriteiten helpen om beschermende maatregelen te verstrekken. Het gaat om zaken als psychosociale ondersteuning, systemen om
families te herenigen, tijdelijke of alternatieve zorg en landelijke en regionale netwerken die geweld tegen kinderen aanpakken.

Aanvullend op deze ondersteuning van kinderbescherming blijft UNICEF campagnes steunen die erop gericht zijn om waakzaamheid en bewustwording te behouden. UNICEF ondersteunt snelle reactieteams die actieve controles doen, mensen mobiliseren, zorgen voor vroege isolatie en basisvoorzieningen
verstrekken zoals gezondheidszorg, voeding, water, zeep en sanitaire voorzieningen.