Vijf Rubicons voor de natuurkunde


Meer informatie
Contactperso(o)n(en): Melissa Vianen
Weblocatie: http://www.fom.nl/live/nieuws/archief_persberichten/persberichten2016/artikel.pag?objectnumber=319962
printerversie
12 januari 2016

Vijf Rubicons voor de natuurkunde

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft maandag 11 januari in totaal 16 jonge, veelbelovende onderzoekers financiering uit het Rubicon-programma toegekend. In de natuurkunde ontvangen vijf onderzoekers de subsidie: voormalig FOM-promovendi Freddy Rabouw en Claas
Willem Visser, Joost van Bree, Hairen Tan en Roel Tempelaar. Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.
Logo NWO
vergroten Logo NWO
Per jaar kan NWO ongeveer 60 jonge onderzoekers financieren met Rubicon-subsidies, voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden. In deze ronde ontving NWO 81 aanvragen. Daarvan ontvangen 16 jonge talenten nu financiering, 6 vrouwen en 10 mannen. De gehonoreerden
kunnen met hun financiering tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlands instituut. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. In onderstaande lijst staan korte beschrijvingen van de onderzoeksprojecten binnen het Gebied
Natuurkunde:

Plasmon-enhanced spectral conversion with lanthanides
Drs. Freddy Rabouw (UU), gaat 24 maanden naar Zwitserland: ETH Zuerich, Optical Materials Engineering Lab.

Physics of Additive Manufacturing
Dr.ir. Claas Willem Visser (UT), gaat 24 maanden naar de Verenigde Staten: Harvard University, Wyss Institude, Lewis Group.

Atomic-scale magnetometry of dynamic magnetization - a novel quantum spintronics approach
Ir. Joost van Bree (TU/e), gaat 24 maanden naar de Verenigde Staten: University of Chicago, Institute for Molecular Engineering.

Achieving long-term stability for low-cost, high-efficiency perovskite solar cells with layered perovskite absorber
Dr. Hairen Tan (TUD), gaat 24 maanden naar Canada: University of Toronto, Department of Electrical and Computer Engineering.

Shedding light on singlet fission solar cells
Dr. Roel Tempelaar (RUG), gaat 24 maanden naar de Verenigde Staten: Columbia University, Department of Chemistry.

Meer informatie
Voor de volledige lijst van gehonoreerden en een omschrijving van de onderzoeksprojecten, kunt u terecht op de website van NWO.