Hoe werkt de Commissie Rechtsbescherming


Geplaatst op 14 januari 2016

Op donderdagavond 14 januari houdt de Commissie Rechtsbescherming een hoorzitting. Deze avond gaat om bezwaren die zijn ingediend tegen de omgevingsvergunning die door de gemeente is verleend voor het Dommelsch Huys in het centrum van Sint-Michielsgestel. De zitting begint om 19.30 uur en
duurt ongeveer een half uur. Tijdens een hoorzitting wordt geen advies uitgebracht of besluit genomen. Hoe de commissie precies werkt lees je hier.

Onafhankelijke commissie

De Commissie Rechtsbescherming adviseert het bestuursorgaan (de burgemeester, het college en gemeenteraad) over bezwaarschriften die zijn ingediend tegen besluiten die het bestuur heeft genomen. De commissie werkt onafhankelijk van de burgemeester, het college en gemeenteraad van
Sint-Michielsgestel.

Hoorzitting

Voordat de commissie een advies uitbrengt, organiseert deze een hoorzitting. Belanghebbenden kunnen dan een bezwaarschrift toelichten of daarop reageren. Voor een hoorzitting wordt ook een vertegenwoordiger van het bestuursorgaan (bijvoorbeeld de burgemeester, een wethouder of een raadslid)
uitgenodigd. Een hoorzitting is openbaar en daarom voor iedereen toegankelijk. Publiek krijgt echter niet de gelegenheid formeel te reageren. Op verzoek of uit eigen beweging kan de commissie besluiten een hoorzitting achter gesloten deuren plaats te laten vinden.

Beslissing

Nadat de commissie advies heeft uitgebracht, neemt het bestuursorgaan een beslissing op het bezwaar. Het advies van de commissie hoeft daarbij niet te worden overgenomen. Wanneer een bestuursorgaan afwijkt van het advies, moet dat wel gemotiveerd worden.