Weinig vraag naar keurmerken voor bloemen en planten


14 januari 2016

Weinig vraag naar keurmerken voor bloemen en planten

Wat is duurzaam? Bloemen zijn toch allemaal natuurlijk? Deze en andere vragen over duurzaamheid stellen consumenten aan hun bloemist.

Floraholland Duurzaamheid

Dit blijkt uit een onderzoek onder bloemisten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland en Frankrijk worden ook vragen gesteld als 'Waar komen de bloemen vandaan?' en 'Hoe zijn ze vervoerd?'.

Bewustwording neemt toe

Over het algemeen stellen nog relatief weinig klanten vragen over duurzame of milieuvriendelijke teelt. Gemiddeld minder dan 10 klanten per maand. Het aantal vragen neemt echter wel toe de afgelopen jaren. Bloemisten die ook de zakelijke markt beleveren, krijgen gemiddeld meer vragen over de
teelt en afkomst.

Bekende keurmerken

In de sierteelt zijn er meerdere keurmerken. Keurmerken gericht op kwekers maar ook keurmerken voor de consument. De Nederlandse bloemisten noemen als bekendste keurmerken Fair Flowers Fair Plants (FFP), Fairtrade, MPS en EKO.

Belang keurmerken

Bloemisten ervaren keurmerken als belangrijk. Een keurmerk vertelt iets over het product, de kwaliteit, afkomst en de teelt. Daarnaast maakt een keurmerk het product onderscheidend en herkenbaar.

Als er meerdere keurmerken worden ontwikkeld, gaat de voorkeur uit naar een keurmerk voor milieuvriendelijk en/of maatschappelijk verantwoord geteelde bloemen en planten.

Als randvoorwaarde geven bloemisten aan dat een keurmerk een product niet duurder mag maken en informatie moet verschaffen over de teelt en herkomst.

Betekenis

De meeste bloemisten zijn goed op de hoogte van de betekenis van milieuvriendelijk geteelde bloemen en planten. Meer maatschappelijke verantwoordelijkheid en zuinig omgaan met het milieu omdat het van belang is voor toekomstige generaties.

* Minder bestrijdingsmiddelen.
* Minder energieverbruik.
* Betere arbeidsvoorwaarden.
* Gebruik van natuurlijke middelen (tegen ongedierte).

Een klein deel van de bloemisten vindt duurzaam geteeld niet belangrijk; het is meer een trend of een marketingstunt en duurzaamheid begint bij jezelf.

Bent u Bloemist?

Bent u bloemist? Meld u aan voor het BloemistenPanel en deel uw mening en ervaringen met ons over vakgerelateerde onderwerpen.

* Lees meer over het BloemistenPanel en meld u aan

Meer weten?

Lees meer over Duurzaamheid in Duitsland:

* Duurzaamheid is actueler dan ooit bij de consument

*