Mooie samenwerking met Grafisch Atelier Groningen

Op 11 januari onthulde het Grafisch Atelier Groningen zijn traditionele 'Kopperprent' vergezeld van een zeer smaakvol en met zorg uitgevoerd boekje. Hierbij delen wij met trots een aantal 'making of' foto's van deze bij ons in #Valkenswaard in samenwerking met meesterdrukker Gertjan Forrer gedrukte prent.

Een stukje geschiedenis

Vanaf circa 1700 werd Koppermaandag ook een feestdag voor de gezellen van de drukkers,waarop de traditie ontstond een speciale prent te drukken als proeve van vakbekwaamheid. Deze prent werd dan, samen met een heilwens, aan de meester-drukkers of aan de eigenaar van de drukkerij overhandigd. In ruil ontvingen zij een Kopperpenning, een welkome aanvulling van hun vaak niet zo hoge loon.

Wilde feesten

De Koppermaandagprent werd ook wel te koop aangeboden in de stad, en met het verzamelde geld werden dan wilde feesten aangericht. En daar konden die drukkers ook wat van! We lezen in die tijd over kopperfeesten die " In veel vreugde en dertelheid" werden gevierd, maar ook vinden we terug dat er vele "ongebondenheden werden bedreven op deze slempdag van de Drukkersgasten"