Regionale overstromingskaart

Op 13 januari 2016 is het honderd jaar geleden dat een watersnood dorpen en steden rond de Zuiderzee trof. Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort, Baarn, Soest en Eemnes liepen onder water. Tijdens de herdenking woensdagavond in Bunschoten-Spakenburg presenteerde de Veiligheidsregio Utrecht een regionale overstromingskaart.

Informatie over overstromingen en evacuatie

De kaart geeft informatie over overstromingen en evacuatiemogelijkheden binnen onze regio. Ook geeft de kaart informatie over hoe mensen zich kunnen voorbereiden op een eventuele overstroming. Het is een aanvulling op de informatie van de landelijke website en app overstroomik.nl. De landelijke versie van de kaart wordt naar verwachting in maart 2016 gelanceerd.

Herdenking watersnoodramp 1916

De watersnood van 13 januari 1916 trof het eiland Marken en grote delen van Noord-Holland. In de provincie Utrecht liepen Bunschoten-Spakenburg, Amersfoort, Eemnes, Soest en Baarn onder water. De overstromingen waren het gevolg van een stormvloed die tientallen slachtoffers maakte en grote schade aanrichtte. Om herhaling te voorkomen werden de Zuiderzeewerken ontwikkeld en werd de Afsluitdijk aangelegd.

De stormvloed van 1916 wordt op diverse plaatsen herdacht. De officiele herdenking is op donderdag 14 januari op Marken, in aanwezigheid van minister Schultz Van Haegen. In de provincie Utrecht is met een herdenkingsdienst in de gemeente Bunschoten stil gestaan bij de watersnood. De bezoekers van de herdenkingsdienst kregen als eersten de kaart aangeboden.

Aanleiding

Volgens de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie en het Veiligheidsberaad is de dreiging van een overstroming nog steeds actueel. De regionale overstromingskaart is een pilotproject van de VRU in samenwerking met Rijkswaterstaat, waterschappen en provincie Utrecht. De kaart maakt onderdeel uit van de landelijke campagne overstoomik.nl van het ministerie van I & M. De landelijke overstromingskaart wordt naar verwachting in maart 2016 gelanceerd.