In debat over het nieuwe horecabeleid

14 januari 2016

Het CDA wil net als CDA-wethouder Klein Den Haag bruisender en levendiger maken. De vraag vanuit de consument verandert, men maakt meer gebruik van horeca en wil tot later in de avond van horeca kunnen genieten. En ook het winkelgedrag van mensen is veranderd. Men wil een winkelbeleving en winkelen combineren met het drinken van een kopje koffie. Om onze winkelstraten en de Haagse horeca de concurrentie met andere steden aan te kunnen laten gaan is het nodig dat ook in Den Haag de regels worden versoepeld.

CDA-woordvoerder Cees Pluimgraaff ziet zo ook de noodzaak van een zogeheten 70-30 regeling. Op dit moment mag in iedere winkelstraat 20 procent horeca zitten, dat wordt versoepelt naar 30 procent. Pluimgraaff: `'De consument vraagt om meer horeca en de gemeente dient dat te faciliteren. Bestaande ondernemers kunnen hierop inspelen en uitbreiden en nieuwe horecaondernemers krijgen een kans.'' Wel vraagt Pluimgraaff aan de wethouder om de bestaande ondernemers niet uit het oog te verliezen. De wethouder belooft aan Pluimgraaff om eventuele gevolgen van de uitbreiding voor bestaande ondernemers inzichtelijk te maken.

`'Om de concurrentie met andere steden aan te gaan, zodat Hagenaars niet elders naartoe hoeven gaan voor een winkelbeleving of bezoekers een andere stad kiezen om hun boodschappen te doen, moeten wij ook in Den Haag ondergeschikte horeca toe gaan staan'', aldus Pluimgraaff. Ondergeschikte horeca houdt in dat een detaillist, een winkel, ook een kopje koffie of een broodje mag verkopen aan de klant. Dat is op dit moment nog verboden. Pluimgraaff: `'Ook hier kunnen zowel nieuwe ondernemers als bestaande ondernemers op inspelen en van profiteren.'' Ook bij deze regeling wordt het belang van de bestaande horecaondernemers, die mogelijk oneerlijke concurrentie ondervinden, in de gaten gehouden. Om bijvoorbeeld een terras aan te leggen moet een winkelier aan dezelfde eisen gaan voldoen als een horecavoorziening.

Tot slot geeft Pluimgraaff aan dat het succes van het nieuwe versoepelde horecabeleid valt of staat bij goede handhaving, zodat overlast voor bewoners wordt voorkomen en ook zij profiteren bij dit beleid. Pluimgraaff vraagt de burgemeester hier goed op te letten.