LUMC biedt gratis online cursus over niertransplantatie

LUMC biedt gratis online cursus over niertransplantatie

14 januari 2016 | NIEUWSBERICHT

Niertransplantaties waren ooit experimenteel en vol risico, maar worden nu wereldwijd routinematig uitgevoerd. Het LUMC ontwikkelde een gratis online cursus (MOOC) voor (bio)medische studenten, zorgprofessionals en andere geinteresseerden. De cursus begint op 25 januari en telt 4 modules.

De cursus is ontwikkeld door verschillende transplantatiedeskundigen van het LUMC en het Leiden Online Learning Lab van de Universiteit Leiden. Dr. Marlies Reinders leidt het project en legt uit: "Bij klinische nier-, pancreas- en eilandjestransplantatie zijn veel afdelingen van het LUMC betrokken. We wilden alle aspecten van de procedure tonen: aandachtspunten voor de transplantatie, de operatie zelf, patienten met een complex ziektebeeld, en vroege en late uitdagingen na de operatie."

Elke module sluit af met een interactieve patientcasus, waarbij de cursist meedenkt over oplossingen. Reinders: "Er zijn wekelijks lezingen met vragen, opdrachten en visualisaties van onder andere de niertransplantatie. Ook zijn er twee `serious games', waarmee de cursist op een stimulerende, speelse wijze kennis vergaart."

Unieke online cursus

Het LUMC is de eerste medische instelling die een massive open online course (MOOC) over klinische nier-, pancreas- en eilandjestransplantaties aanbiedt. Door de brede en internationale opzet kan de cursus goed gebruikt worden binnen medische opleidingen.

Aanmelden

De cursus is gratis. Aanmelden kan via de website van de MOOC clinical kidney transplantation.