Internationale aansluiting B221n maakt goede kans voor opname in het Bundesverkehrswegeplan

Dinsdag 12 januari spraken verkeersgedeputeerde Eric Geurts en wethouder Kelly Regterschot (Landgraaf) met Staatssecretaris Herr Enak Ferlemann in Berlijn. Gedeputeerde Geurts en wethouder Regterschot zijn bijzonder verheugd dat staatssecretaris Ferlemann kon mededelen dat de B221n een goede kans maakt om te worden opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan (BVWP) van Duitsland. 'Dat is een belangrijke stap op weg naar een veilige en volwaardige verbinding van Parkstad met het Duitse achterland. Als de weg wordt opgenomen in de BVWP betekent dat een enorme ontlasting voor de Grensstraat, Kantstraat en Nieuwenhagerheidestraat in Landgraaf', aldus beide bestuurders. De kans dat dan ook de nieuwe randweg `Abdissenbosch' in de gemeente Landgraaf wordt gerealiseerd, is gezien het politieke en bestuurlijke commitment groot.

De Provincie Limburg en de gemeente Landgraaf zijn al langere tijd met het buurland Duitsland in gesprek over een goede en veilige internationale verbinding met het Duitse achterland die via een randweg in Abdissenbosch gemeente Landgraaf kan aansluiten op de Buitenring Parkstad Limburg.

De Provincie Limburg, de gemeente Landgraaf en de Duitse lokale overheden, waaronder de gemeente Uebach-Palenberg, hebben in brieven en gesprekken naar de verantwoordelijke Duitse minister en staatssecretaris van verkeer nut en noodzaak duidelijk gemaakt.

Procedure

Op dit moment wordt het nieuwe BVWP - waarin alle projecten opnieuw beoordeeld en daarna geprioriteerd worden - opgesteld. Mits de B221n een hoge prioritering in het BVWP krijgt, kan mogelijk eind 2016 het plannings- en realisatieproces ook aan Duitse zijde starten. In april/mei 2016 wordt het concept BVWP in procedure gebracht ( zienswijzen, bezwaar en beroep zijn dan nog mogelijk ), zodat het kabinet in Duitsland eind dit jaar een definitief besluit kan maken met betrekking tot de wegen in het plan.

Waarom deze gezamenlijke inspanning?

De aanleg van de B221n zal een belangrijke ontlasting en noodzakelijke verbetering zijn van de leefbaarheid en verkeersveiligheid aan beide zijden van het onderliggende wegennet van zowel Scherpenzeel/Uebach-Palenberg ( D ) als in Landgraaf ( NL ).

Op dit moment is vooral op de Grensstraat/Hoogstraat, Europaweg- Noord / Reeweg in Landgraaf veel overlast als gevolg van sluipverkeer en zwaar vrachtverkeer. Bij realisatie van de B221n tot aan de grens met Landgraaf kan een randweg om Abdissenbosch gerealiseerd worden om direct aan te sluiten op de nu aan te leggen Buitenring Parkstad Limburg. Hierdoor worden de Grensstraat/Hoogstraat, Europaweg- Noord / Reeweg, maar ook de Kantstraat en Nieuwenhagerheidestraat in Landgraaf behoorlijk ontlast.

Wat ging eraan vooraf?

De realisatie van de weg aan Duitse zijde was tot begin 2014 een verantwoordelijkheid van de deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW). Tot dat moment had de geplande weg - toen L42n genoemd -de status `Landesstrasse' (=provinciale weg) en was onderdeel van het zogenaamd `Landesstrassenbedarfsplan' waarin projecten worden onderverdeeld in twee prioriteiten. Prioriteit 1-projecten kunnen daadwerkelijk worden uitgevoerd, prioriteit 2-projecten kunnen slechts worden voorbereid tot en met de zogenaamde tracebestemming. De toenmalige L42n, waarvoor al in 2010 een `Umweltvertraeglichkeitsstudie' (=MER) met positieve resultaten werd uitgevoerd, was in het plan opgenomen onder prioriteit 2.

Vanwege begrotingsproblemen in de deelstaat NRW en daarmee verbonden een aanzienlijk tekort in het NRW-infrastructuurbudget was het ondanks een stevige gezamenlijke lobby van de Provincie Limburg, Stadt Uebach-Palenberg en de gemeente Landgraaf niet mogelijk de L42n op te hogen naar prioriteit 1 in het `Landesstrassenbedarfsplan'. Daarom is gezamenlijk en met steun van de deelstaat NRW eind 2013 besloten om de weg aan Duitse zijde aan te melden voor het nieuwe `Bundesverkehrswegeplan' (BVWP). Dit betekent dat de status van de weg opgehoogd wordt van `Landesstrasse' (L42n) naar `Bundesstrasse' (=rijksweg, B221n).

Op onderstaande regiokaart (pdf) wordt het voorkeurstrace van de De Provincie Limburg, de gemeente Landgraaf en de Duitse lokale overheden weergegeven.