EU-voorzitter zijn: wat kost dat?

Nieuwsbericht | 12-01-2016 | 16:44

Nederland raamt de totale kosten van het voorzitterschap van de EU op 62,8 miljoen euro.

Kosten EU-voorzitterschap

Verdeling van de kosten

Van de 62,8 miljoen euro gaat 46 miljoen euro naar de centrale infrastructuur, organisatie en evenementen. Hieronder valt onder meer de inrichting van de vergaderlocatie, audiovisuele voorzieningen, licht en zonnepanelen. De resterende 16,8 miljoen euro omvat de kosten voor de vergaderingen van de ministeries, waaronder tolken.

Minder locaties, minder kosten dan 2004

De kosten van het huidige EU-voorzitterschap zijn lager dan die van het voorzitterschap in 2004. Toen bedroegen de kosten in totaal 97 miljoen euro. Omgerekend naar 2016 zou dat ongeveer 120 miljoen euro zijn. De keuze van een locatie voor alle bijeenkomsten drukt de huidige kosten. In 2004 was het voorzitterschap verspreid over 27 plaatsen in het land. Ook het lagere aantal ministeriele en ambtelijke bijeenkomsten in ons land dan in 2004 zorgt voor een besparing.

Vakdepartementen en projectorganisatie

De extra inzet rondom het voorzitterschap is lastig aan te geven, omdat Europa op alle ministeries onderdeel van het werk is. Dat betekent dat ambtenaren op alle vakdepartementen werken aan de Nederlandse inzet in Brussel. Wel heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een centrale projectorganisatie van dertig medewerkers ingericht voor de organisatie van het voorzitterschap.