Minister Plasterk licht Europese Agenda Stad toe in Europees Parlement

Nieuwsbericht | 11-01-2016 | 19:00

Minister Plasterk presenteert vandaag samen met staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de plannen van het Nederlands voorzitterschap aan de commissie Regionaal beleid en Stedelijke ontwikkeling (REGI) van het Europese Parlement.

Plasterk in Europees Parlement

Het is gebruikelijk dat tijdens de commissievergaderingen van het Europees Parlement de prioriteiten worden gepresenteerd. Als voorzitter zet Nederland in op een Europese Unie die zich richt op hoofdzaken, die door innovatie groei en banen schept en die haar inwoners en maatschappelijke organisaties actief bij het beleid betrekt.

Agenda Stad

Minister Plasterk licht de prioriteiten toe van het programma Europese Agenda Stad. Uitgangspunt is dat de Agenda voor een betere verankering van `de stad' in het Europese beleid gaat zorgen. Bij dat `beter verankeren' wordt gedacht aan antwoorden op vragen als `welke regels kun je wegnemen of (tijdelijk) aanpassen', `hoe maak je die Europese fondsen beter toegankelijk voor de stad' en `hoe kom je tot betere kennisdeling'.

Pact van Amsterdam

Momenteel werkt Nederland met andere lidstaten, met de steden en met de Europese Commissie aan concrete aanbevelingen voor verbetering. De inspanningen zijn erop gericht om in mei 2016 tot een zogeheten Pact van Amsterdam te komen. Het pact moet het startschot vormen voor de actiefase van de Europese Agenda Stad. Martijn van Dam van het ministerie van Economische Zaken lichtte het cohesiebeleid toe.

Commissie REGI

De commissie REGI is een van de twintig commissies van het Europese Parlement die zich bezighoudt met een specifiek terrein waar de EU actief op is. Deze commissie houdt zich bezig met het beleid ter versterking van minder welvarende regio's en de steun aan deze regio's uit het Cohesiefonds.

De vergadering is terug te zien via de website van het Europees Parlement. De bijdrage van minister Plasterk begint vanaf "17:06".

Zie ook

* Agenda Stad (nationaal)