Het Europagebouw tijdens EU-voorzitterschap: efficient en veelzijdig

Nieuwsbericht | 13-01-2016 | 14:40

Het epicentrum tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap is het Europagebouw in Amsterdam. Hier vinden vrijwel dagelijks ambtelijke vergaderingen plaats. Maar waarom deze plek? En wat zijn de bijzonderheden? Alle feiten over het Europagebouw op een rij.

Kunst Europagebouw

Kostenbewust een locatie

Vanuit kostenoverwegingen heeft Nederland gekozen voor een locatie voor alle bijeenkomsten: het Europagebouw. Dat beperkt het transport van faciliteiten voor pers en ambtenaren. Daar komt bij dat Amsterdam het visitekaartje van Nederland is. Tijdens het voorzitterschap kan het zijn charme van historische stad overbrengen op de bezoekers.

Tijdelijk en 3D-geprint gebouw

Tijdens het voorzitterschap vinden 135 vergaderingen in het Europagebouw plaats met in totaal 17.500 deelnemers. Bijzonder is dat het pand een tijdelijk en mobiel bouwwerk is van de Nederlandse firma Neptunus. De ingang bestaat uit 3D-geprinte materialen, naar ontwerp van DUS Architecten.

Innovatieve en historische inrichting

Studio Edward van Vliet verzorgde de inrichting met `ontdekken' als thema. Zo ontstond een link tussen innovatie en het historische karakter van het Scheepvaartmuseum met de schepen die vanaf de locatie de wereld in trokken. Na het voorzitterschap hergebruiken diverse overheidsdepartementen de inrichting en het meubilair.

Duurzaamheid in Europagebouw

De opzet van het Europagebouw is zo duurzaam mogelijk. Met waterloze herentoiletten, zonnepanelen op het dak en langdurig werklozen die in het Europagebouw werkervaring opdoen. Kraanwaterpunten beperken het gebruik van waterflesjes en laten zien dat Nederlands kraanwater geschikt is als drinkwater.

Inrichting en kunst Europagebouw

Kunst van eigen bodem

Nederlandse kunst vertelt internationale bezoekers van het Europagebouw iets over Nederland. Het portret staat daarbij centraal, samengevat onder de titel `Europe by people'. Zo hangen er portretten van onder meer vorsten en staatshoofden, kunstenaars, sporters, diplomaten, staatslieden en wetenschappers. En zijn er galerijen van Nederlandse fotografen, waaronder Koos Breukel, Erwin Olaf, Elie Uyttenbroek en Vivianne Sassen. Vitrinekanten tonen blauwwit porselein en oud en hedendaags glas, afkomstig uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.