`Week of firsts' tijdens Nederlandse voorzitterschap

Nieuwsbericht | 11-01-2016 | 14:14

Nederland beleeft als voorzitter van de Raad van de Europese Unie deze week een `Week of firsts'. Na de officiele aftrap van 7 januari presenteert Nederland tussen 11 en 17 januari zijn inhoudelijk voorzitterschap in diverse commissies.

Europagebouw Amsterdam

Vergadering voorzitten en onderhandelen

In deze eerste week presenteren de Nederlandse ministers in diverse commissies het voorzitterschapsprogramma in het Europees Parlement. Minister-president Rutte ontvangt dinsdag 12 januari vicevoorzitter van de Europese Commissie, de heer Dombrovskis. Ook zit Nederland in Brussel de vergadering van permanente vertegenwoordigers van de lidstaten (Coreper II) voor.

Buitenlandbeleid en veiligheidsbeleid

In Amsterdam is op 12 januari de eerste grote vergadering in het Europagebouw, de CoPo. Deze informele bijeenkomst van directeuren-generaal Politieke Zaken vindt tijdens elk voorzitterschap plaats. De deelnemers bespreken ontwikkelingen op het gebied van het gemeenschappelijk EU buitenland- en veiligheidsbeleid. De Raad Algemene Zaken (RAZ) is de eerste vergadering die de minister van Buitenlandse Zaken voorzit. Deze is op 18 januari in Brussel.

Toespraak Straatsburg

Op 20 januari spreekt minister-president Rutte het Europees Parlement toe in Straatsburg. Een publicatie van de toespraak volgt op deze site.