Minister Koenders spreekt met Europees Parlement

Nieuwsbericht | 14-01-2016 | 17:55

Minister Koenders lichtte vanochtend de prioriteiten van het Nederlandse voorzitterschap toe in de commissie Constitutionele Zaken (AFCO) en de commissie Buitenlandse Zaken (AFET). Het is gebruikelijk dat de bewindspersonen in het Europees Parlement een toelichting geven op de prioriteiten van het voorzitterschap in de commissies van het EP die betrekking hebben op hun werkterrein.

Prioriteiten voor de Europese Instellingen: verbinding, betere regelgeving en transparantie

In de commissie Constitutionele Zaken (AFCO) komen onder andere het functioneren van de instellingen, betere regelgeving en transparantie aan bod.

In de commissie heeft minister Koeders het belang van verbinding binnen de Europese Unie benadrukt. `De onderlinge verbondenheid tussen de lidstaten, de Europese instituties en de verbinding met de inwoners van de Europese Unie is van het grootste belang nu Europa geconfronteerd wordt met terrorisme, migratie en de kwetsbare situatie aan de oostelijke grenzen van Europa. Europa staat samen sterk waar het gaat om handel, milieu, klimaat, energie en niet in de laatste plaats vrede, veiligheid en welvaart. Hierbij moet continu gezocht worden naar de optimale balans tussen een sterke Europese samenwerking en maximale beleidsvrijheid voor lidstaten. Betrokkenheid van en democratische controle door het Europese Parlement en nationale parlementen is essentieel. Een goede samenwerking tussen het Europees Parlement en de nationale parlementen versterkt dit.'

Het is belangrijk dat burgers en maatschappelijke organisaties zich verbonden voelen met Europa. Dat kan als ze zien dat de EU resultaten boekt die ertoe doen. En als ze kunnen volgen hoe de EU werkt. Nederland zet zich er dan ook voor in om de transparantie over Europese besluitvorming te bevorderen.

Nederland wil zich tijdens het voorzitterschap inzetten voor het uitvoeren van de afspraken die gemaakt zijn om de regelgeving vanuit Europa te verbeteren. Regels kunnen eenvoudiger en moeten goed toepasbaar zijn in alle lidstaten. Dit kan alleen in samenwerking met de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Buitenlandbeleid van de EU en uitbreiding

`Het Nederlands voorzitterschap zet zich in voor een veilige, rechtvaardige en toekomst bestendige Europese Unie. Daarbij past dat de Europese Unie zich wereldwijd sterk maakt voor mensenrechten. Ook is in het buitenlands- en veiligheidsbeleid aandacht nodig voor nieuwe dreigingen en manieren van oorlogsvoering zoals cyber criminaliteit. Ook de ring van instabiliteit rond Europa staat hoog op de agenda', aldus minister Koenders in de commissie voor Buitenlandse Zaken (AFET). De commissie Buitenlandse Zaken is door minister Koenders tevens geinformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de uitbreiding van de Europese Unie.