Hoekstra schrijft nieuw CDA-programma; 1000 CDA-leden denken mee

Het partijbestuur heeft senator Wopke Hoekstra benoemd als programmamaker voor het nieuwe verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Het proces naar het nieuwe programma gaat behoorlijk op de schop. Zo worden 1000 CDA-leden uit het hele land gevraagd om mee te denken over het nieuwe programma en zal het nieuwe programma veel compacter worden dan voorheen; meer visie en minder details.

Dat heeft partijvoorzitter Ruth Peetoom bekend gemaakt in haar toespraak op de nieuwjaarsreceptie van het CDA in Venlo. "We gaan een beter programma maken, door leden in een vroeger stadium te betrekken", zei Peetoom. "Wopke Hoekstra is onze programmamaker die deze vernieuwing in de partij vorm gaat geven en de visie van 50.000 CDA-leden moet omzetten in een scherp, onderscheidend en compact programma".

Compact

De keuze voor een compact programma is een fundamentele vernieuwing voor het CDA. "We zien in de praktijk dat verkiezingsprogramma's steeds sneller worden achterhaald door de actualiteit. De dreiging van IS, de problemen met Rusland of de instroom van vluchtelingen waren in het vorige programma niet in die mate voorzien. Dan verliest het programma zijn functie als leidraad voor een volle regeerperiode", zei Peetoom. Daarom kiest het CDA voor een programma op hoofdlijnen, dat meer vanuit waarden en beginselen wordt geformuleerd.

Het compacte karakter betekent ook dat het programma niet langer alomvattend wordt opgesteld. "Kiezers hebben geen vertrouwen meer in loze verkiezingsbeloftes. Daarom presenteren we een samenhangende visie op de problemen en oplossingen van vandaag en morgen. Daarbij concentreert het programma zich op de thema's die voor ons land en voor de kiezers het meest urgent zijn en die herkenbaar zijn voor de visie van de christendemocratie. Je moet dan denken aan de zorg voor elkaar, een eerlijke economie, een sterke samenleving en het belang van waarden en traditie".

Visiegroepen en CDA1000

Hoekstra gaat aan de slag met het voorwerk dat is verricht door veertien visiegroepen die in de afgelopen periode zijn ingesteld om bouwstenen aan te leveren voor het nieuwe programma. De voorzitters van deze visiegroepen vormen met elkaar het klankbord voor de nieuwe programmamaker.

Nieuws is ook dat In september 1000 CDA-leden op een dag bij elkaar komen om te brainstormen over de belangrijkste problemen en oplossingen die niet in het nieuwe programma mogen ontbreken. De 1000 leden worden via de lokale afdelingen geworven, zodat zij een goede spreiding over het land vormen. De uitkomsten van de CDA1000 worden verwerkt in het nieuwe programma.

"De CDA1000 vergroot de betrokkenheid van de leden bij het programma. Het wordt nog meer hun programma. Voorheen kregen leden pas aan het eind van het hele proces de mogelijkheid om via de amendementen hun mening te geven. Dat leidde de laatste keer tot een stortvloed aan wijzigingsvoorstellen, die het congres bijna niet behandeld kreeg. Om dit te voorkomen is het idee dat de leden via hun inbreng op de CDA1000 zich beter kunnen herkennen in het nieuwe conceptprogramma".

Uitwerking

Het voorstel voor de CDA1000 wordt in de komende periode verder uitgewerkt en zal eind februari worden gepresenteerd. In het kader van de huidige statutenwijziging wordt ook het amenderingstraject aangepast op de nieuwe werkwijze voor het verkiezingsprogramma.