Koenders: Implementation Day cruciaal moment voor Iran en de wereld

Nieuwsbericht | 16-01-2016 | 23:11 - Nu het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft vastgesteld dat Iran zich aan de afspraken van het nucleair akkoord heeft gehouden, is er voor de internationale gemeenschap een goede basis om de relaties met Iran te verbeteren. Dat zegt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag.

`Dankzij het intensieve werk van het IAEA heeft de internationale gemeenschap zich ervan kunnen verzekeren dat Iran niet in het geheim aan een kernwapen werkt en dat het land geen grote voorraden uranium meer heeft', zegt Koenders. `Dit is een belangwekkende dag, een overwinning van de diplomatie, die ons de mogelijkheid biedt om de relaties met Iran te intensiveren. Zowel op politiek gebied, op het terrein van de mensenrechten en op economisch vlak.'

Koenders hoopt dat de normalisering ook kansen biedt voor een verantwoordelijke en constructieve rol van Iran op regionale dossiers zoals de conflicten in Syrie en Jemen.

Het is cruciaal dat Iran zich nu goed aan de afspraken blijft houden, benadrukt Koenders, omdat de sancties anders automatisch opnieuw worden ingesteld. `We varen niet op blind vertrouwen, we houden een stok achter de deur', zegt de minister.

Het is volgens Koenders dan ook van belang dat het IAEA ook de komende jaren in Iran alle controles goed uit kan en mag voeren. `We hechten zeer aan die inspecties en de controles door de atoomwaakhond, omdat dit de internationale gemeenschap meer zekerheid biedt voor de toekomst. Daarom steunen we het IAEA ook financieel om deze taak goed uit te kunnen voeren.'

Koenders noemt de voortuitgang van vandaag 'een bekroning op het nucleaire akkoord dat de E3+3, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU en Iran deze zomer sloten'. 'Het toont de kracht van de multilaterale diplomatie aan.'

Nu de sancties worden opgeschort is ook een stapsgewijze intensivering van de economische samenwerking met Iran mogelijk. De Iraanse markt, met ruim 77 miljoen inwoners, biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, zegt minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). `Sectoren als water, landbouw en olie en gas zijn relevant voor Nederlandse ondernemingen'.

Opschorting van de sancties betekent echter niet dat Nederlandse bedrijven onmiddellijk en zonder problemen handel kunnen gaan drijven met Iran. `Het zal enige tijd duren voor Iran weer aangesloten is op het internationaal betalingsverkeer', aldus Ploumen. `Ook blijven een aantal sancties in stand die in het verleden zijn afgekondigd vanwege de mensenrechtenschendingen in Iran. Dat zal dus beperkingen geven.' Daarnaast moeten bedrijven er in het achterhoofd rekening mee houden dat de sancties opnieuw ingesteld kunnen worden als Iran de afspraken schendt.

Nederland zal nu stapsgewijs inzetten op het hervatten van handelsbevordering. Vanuit Nederland en vanaf de ambassade kunnen bedrijven advies krijgen, worden er bedrijfskansen in kaart gebracht en kunnen Nederlandse en Iraanse bedrijven aan elkaar worden gekoppeld.