Meer ouderen in de bijstand door hogere AOW-leeftijd

De werkloosheid onder ouderen in ons land blijft nog jaren hoog. De verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd heeft twee tegengestelde effecten. Door de hogere AOW-leeftijd stijgt de arbeidsparticipatie onder ouderen. Maar de werkloosheid onder ouderen groeit en meer ouderen komen in de bijstand.

Dat is een van de conclusies van het rapport `De arbeidsmarktpositie van ouderen' dat het onderzoeksinstituut SEOR van de Erasmus School of Economics heeft vervaardigd in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS. Het rapport wordt zaterdag 23 januari gepresenteerd tijdens het symposium `Ouderen op de arbeidsmarkt: Langer doorwerken zonder banen?' in Utrecht.

Vooral lager opgeleide ouderen komen heel moeilijk weer aan een betaalde baan als ze werkloos worden. ,,Sommige economen stellen een aanzienlijke vermindering van de belasting- en premiedruk op laagbetaalde arbeid voor om extra werkgelegenheid voor lager opgeleiden te scheppen, maar het is de vraag of ouderen hier (evenredig) van zullen profiteren. Voor een deel van de ouderen die langdurig werkloos worden zullen beschutte werkgelegenheid en vrijwilligerswerk de enige mogelijkheid zijn om hen actief te houden'', zo stellen de onderzoekers.

De Rotterdamse wetenschappers hebben geen tovermiddel tegen de stijgende ouderenwerkloosheid gevonden. Wel stellen ze dat er meer gedaan moet worden om het negatieve beeld over ouderen onder werkgevers bij te stellen. Daarnaast moet er meer geinvesteerd worden in scholing en mobiliteit van werknemers, ook op jongere leeftijd om de arbeidsmarktpositie op latere leeftijd te verbeteren. Verder moet onderzocht worden of de huidige wetgeving omtrent leeftijdsdiscriminatie wel voldoende scherp is.

Oudere werkzoekenden ervaren hun leeftijd als een grote belemmering en hebben regelmatig het gevoel op leeftijd gediscrimineerd te worden. Ook vanuit het UWV zijn er signalen dat leeftijdsdiscriminatie een probleem is.

Het volledige rapport `De arbeidsmarktpositie van ouderen' is zaterdag vanaf 12.00 uur beschikbaar op de website van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS.

Het symposium `Ouderen op de arbeidsmarkt' wordt zaterdag 23 januari gehouden in het Academiegebouw aan het Domplein te Utrecht. Aanvang 10.00 uur. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Klik HIER voor meer informatie en online registratie.

Zie het origineel.