Sneeuw en gladheid: ga goed voorbereid de weg op


18 januari 2016, 09:03

In de winterperiode hebben we vooral in de ochtend geregeld te maken met bevroren autoruiten. Het is verstandig om ruim de tijd te nemen om de autoruiten geheel ijsvrij te maken voor men de weg op gaat. Echter is het niet alleen belangrijk om de autoruiten ijsvrij te maken, maar dit geldt net
zo goed voor de koplampen van de auto en indien nodig de kentekenplaten, deze moeten namelijk zichtbaar blijven. Bij sneeuw is het zelfs erg belangrijk om ook het dak van de auto van sneeuwresten te ontdoen.

De kans op een ongeval is groter wanneer de ruiten niet goed ijsvrij gemaakt zijn en het zicht dus een stuk minder is. Het is bovendien strafbaar om te rijden met bevroren ruiten waardoor het zicht beperkt is. Een bekeuring voor het niet goed ijsvrij maken kost je *230,-.

Tevens is het niet onverstandig om in de winterperiode een deken in de auto te leggen en eventueel ook te zorgen voor een extra set warme kleding. Vaak houden automobilisten te weinig rekening met vertragingen die in de winterse periode kunnen ontstaan. Bij hevige sneeuwval kan het gebeuren
dat men soms urenlang in de file komt te staan. Ook een kleine voorraad voedsel en drinken is dan geen overbodige luxe.

Uit onderzoek is gebleken dat twee op de vijf automobilisten de afgelopen paar jaar te maken hebben gehad met (ernstige) vertraging tijdens winterse omstandigheden. De helft daarvan gaf aan dat zij zich niet goed hadden voorbereid op deze gebeurtenis.