Aanvragen wijkbudget eenvoudiger


Publicatiedatum:
maandag 18-01-2016
Een straatfeest, sport- en spelactiviteiten of een culturele happening: voor activiteiten die het `buurtgevoel' versterken, kunnen inwoners een wijkbudget aanvragen bij de gemeente. Dat gaat voortaan een stuk eenvoudiger.
Voetballen, knotshockeyen, slagbal, touwtje springen: kinderen in de Hoofddorpse wijk Floriande konden zich tijdens de buitenspeeldag in juni vorig jaar uitleven in allerlei sporten en spelletjes.

"Het was een hartstikke leuke middag. Er waren ook veel ouders. Zij gingen niet alleen met hun eigen kinderen, maar ook met de anderen spelletjes doen. Dat vond ik heel tof",

vertelt de achttienjarige Lisa uit Floriande.


Lisa uit Floriande organiseerde met een wijkbudget een buitenspeeldag.

Wijkbudget

Lisa organiseerde de buitenspeeldag samen met haar moeder en een vriendin. Daarvoor vroeg en kreeg ze een wijkbudget.

"Ik kwam op het idee door iemand die ik ken vanuit de kerk die in Graan voor Visch altijd de jaarlijkse buitenspeelmiddag organiseert. In Floriande was die al een paar jaar niet meer geweest. Er wonen hier veel kinderen, maar ik zie ze niet veel buitenspelen. Ik vind het leuk om met kinderen
om te gaan. Mijn tante is juf in een kleuterklas en daar ga ik vaak helpen."



Sportservice

De buitenspeeldag, op een veldje naast het Haarlemmermeer Lyceum, was een groot succes.

"Onder meer via Sportservice Haarlemmermeer is er bekendheid aan gegeven. Vrienden van mij en mensen van de kerk hebben meegeholpen met het begeleiden van de middag. Ik zou het dit jaar best weer willen doen, maar zit nu in mijn eindexamenjaar, dus ik denk niet dat ik er tijd voor heb."



Mail

De buitenspeelmiddag is een van de vele activiteiten die vorig jaar plaatsvonden met behulp van een wijkbudget. Die budgetten zijn bedoeld voor initiatieven die de betrokkenheid van mensen bij elkaar en de buurt versterken. De gemeente heeft het nu nog gemakkelijker gemaakt om zo'n budget aan
te vragen. Geen aanvraagformulieren meer invullen, maar een eenvoudige mail sturen. Daarna belt een medewerker van de gemeente binnen enkele dagen terug om het plan te bespreken. Ook wordt er sneller beslist. Behandeling vindt plaats binnen twee weken, in plaats van voorheen acht.
Verantwoording achteraf hoeft niet meer met facturen en bonnen, maar kan met foto's, posts op social media en een beschrijving van de activiteiten.


Crowdfunding

Voor 2016 is in totaal ruim 180.000 euro beschikbaar. Om meer aanvragen te kunnen honoreren wordt het maximale bedrag per initiatief 5.000 euro (was 10.000). Ook wil de gemeente dat de activiteiten voor minimaal dertig procent op een andere manier worden gefinancierd, bijvoorbeeld via
sponsoring of crowdfunding, waardoor de betrokkenheid van bewoners, ondernemers en/of organisaties bij het initiatief wordt vergroot.

Deze nieuwe procedure is een proef van een jaar. Aan het eind van het jaar wordt bekeken of de regeling zo blijft of wordt aangepast. Meer informatie over het aanvragen van een wijkbudget en de voorwaarden kun je vinden op Haarlemmermeergemeente.nl.