Wmo-bijeenkomst vormt opmaat voor nieuwe samenwerking

Gepubliceerd: 18 januari 2016

Wmo-bijeenkomst vormt opmaat voor nieuwe samenwerking

Gemeenten willen het contractbeheer met Wmo-aanbieders anders vormgeven om ervoor te zorgen dat mensen die thuis wonen en niet op eigen kracht zelfredzaam zijn toch blijven meedoen in de samenleving. De inspiratiebijeenkomst op 15 januari in Ermelo met vertegenwoordigers uit het werkveld, gemeenten en gemeentebestuurders vormde hiervoor een startmoment. De bijeenkomst werd georganiseerd door Regio Noord-Veluwe namens de regiogemeenten en de gemeente Zeewolde.

Gecontracteerde Wmo-aanbieders kregen tijdens de inspiratiebijeenkomst de gelegenheid om aan de gemeenten te laten zien op welke vernieuwingen zij trots zijn en welke initiatieven in de praktijk blijken te werken. Een nieuwe aanpak kan er volgens de Wmo-aanbieders daadwerkelijk voor zorgen dat mensen ondervinden dat ze meetellen in de samenleving. Juist omdat niet langer hun beperkingen centraal staan, maar hun mogelijkheden, interesses en ambities.

Delen betekent vermenigvuldiging en verrijking

Hoewel 2015 vooral in het teken stond van de overgang van de zorg- en ondersteuningstaken naar de gemeenten, is er dus ook al een begin gemaakt met nieuwe werkwijzen. Een van de belangrijkste uitkomsten van de inspiratiebijeenkomst is dat het delen van deze goede voorbeelden een belangrijk onderdeel is van een nieuwe en succesvolle werkwijze; het heeft vermenigvuldiging tot gevolg en het verrijkt alle partijen, vooral de inwoners.

Gezamenlijk doel vormgeven

Liesbeth Vos, wethouder Oldebroek en portefeuillehouder Wmo Regio Noord-Veluwe en Zeewolde: "We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst die een opmaat vormt voor een nieuwe samenwerking. We durven hierbij de gebaande paden te verlaten om ons gezamenlijke doel vorm te geven: een samenleving waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen." De komende tijd zullen er vaker bijeenkomsten georganiseerd worden om dit startmoment een vervolg te geven en om dieper in te gaan op de uitdagingen van de dagelijkse praktijk.