Kerkbalans 2016 met klokgelui van start

Kerkbalans 2016 met klokgelui van start 18-1-2016

Wilfred Kemp (KRO NCRV) luidt klok St. Augustinuskerk

Zaterdagmiddag 16 januari luidden om 12.00 uur op verschillende plaatsen in Nederland bekende Nederlanders de kerkklokken. Ze vroegen zo aandacht voor de rol van de kerk in de samenleving en luidden letterlijk de Actie Kerkbalans in. In de Sint Augustinuskerk in Utrecht luidde KRO-NCRV presentator Wilfred Kemp om 12.00 de bel voor de Mis. Daarmee sloot hij aan bij het luiden van de grote kerkklokken op datzelfde moment.

Beschrijving

Elders in het Aartsbisdom Utrecht vervulden diverse politici en een weerman de rol van `klokkenluider'. Wilfred Kemp: "Het is mooi dat voor de start van de Actie Kerkbalans dit jaar gekozen is voor het luiden van de kerkklokken. Daarmee richten de kerken zich naar buiten, naar de samenleving. Want veel mensen zijn positief over het werk dat de kerken verzetten, bijvoorbeeld met voedselbanken en door de inzet voor vluchtelingen."

"Van oudsher is Kerkbalans natuurlijk sterk op de eigen leden gericht. Maar door op deze manier de Actie Kerkbalans te starten, met het luiden van de kerkklokken, hoort de samenleving ook over de inzet van kerken. Die wil daar best een financiele bijdrage aan leveren, daar ben ik van overtuigd. Binnen het niet-kerkelijke deel van de samenleving zijn veel sympathisanten te vinden. En als mensen meebetalen, wordt het werk dat de kerken verzetten ook een beetje van hen."

Bij het luiden van de kerkklokken in de St. Augustinuskerk waren aanwezig pastoor Ton Huitink (R.-K.), pastor Oscar Swijnenberg (R.-K.), pastoraal werker Gerrit Jan Westerveld (R.-K.), Frans Ritmeester (bureau Protestantse Gemeente Utrecht), dominee Netty de Jong (Domkerk), pastoor Bernd Wallet (Oud-Katholieke Kerk), Cees van den Berg (Landelijk Dienstencentrum PKN) en enkele vrijwillige `lopers' van de Actie Kerkbalans.

De actie Kerkbalans wordt gehouden van 17 januari t/m 31 januari 2016, meer informatie is te vinden op de landelijke website: klik hier.