College misleidt raad over files A28

College informeert onjuist en onvolledig over congestie A28

Het College van B&W heeft de gemeenteraad onjuist geinformeerd over de te verwachten problemen op de A28 als gevolg van de uitbreiding van de zuidelijke ringweg. Dit schrijft de Stichting Leefomgeving in een open brief aan de gemeenteraad.

Het College reageerde vorige week op vragen over Aanpak Ring Zuid (ARZ) van raadslid Ubbens (CDA). Deze wilde weten wat de gevolgen van Aanpak Ring Zuid op de verkeersafwikkeling op de A28 en het onderliggend wegennet zijn. Die zou namelijk te wensen overlaten, volgens een rapport dat in opdracht van de provincie Drenthe is opgesteld.

De gemeente stelt dat Aanpak Ring Zuid (ARZ) weliswaar geen verbetering van de situatie op de A28 biedt, maar dat dit ook niet de bedoeling is van het project. Uit de onderzoeksgegevens van ARZ blijkt echter dat de situatie op de A28 juist fors verslechtert door ARZ. Bovendien gaat het College volledig voorbij aan de bevindingen van het rapport en de vragen van raadslid Ubbens. Die beogen juist aandacht voor de deur-tot-deur bereikbaarheid van de economische centra in de Stad, met name die van de binnenstad vanuit Assen. Volgens een woordvoerder van de Stichting breekt de gemeente met de doelstellingen die gemeente, Rijk en provincie gezamenlijk hebben afgesproken:

"De gemeente heeft altijd beweerd dat de ombouw van de ring nodig is voor de bereikbaarheid van de Stad. De bereikbaarheid van de regionale economische centra wordt nota bene letterlijk genoemd als doelstelling in de bestuursovereenkomst. Daar blijkt dus niets van terecht te komen. En dat terwijl de ondernemers en bewoners van de Stad straks jarenlang in de file staan als gevolg van de bouwwerkzaamheden", aldus een woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat de Stichting aan de bel trekt over de wijze waarop het College en de projectorganisatie communiceren met de gemeenteraad en omwonenden. De Stichting stelde eerder al dat de gemeente een valse voorstelling van zaken heeft gegeven over de Helperzoomtunnel, en dat cijfermateriaal op belangrijke punten onjuist is. De Stichting won eerder al een rechtszaak van de minister omdat deze veel te laat inzage gaf in projectinformatie.

Eerder deze week kwam ook de voormalig projectdirecteur van Aanpak Ring Zuid al in opspraak vanwege zijn exorbitante salaris.

De brief van de Stichting aan de gemeenteraad is hier geheel te lezen.

Zie het origineel.

bijgewerkt op: 18-01-2016