Koenders pleit voor politiek en economisch partnerschap met Jordanie

Nieuwsbericht | 18-01-2016 | 15:55

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft maandag en marge van de Raad Buitenlandse Zaken in Brussel overleg gevoerd met zijn Jordaanse ambtsgenoot Nasser Judeh. Ze spraken over de samenwerking tussen Nederland en Jordanie op het gebied van opvang van Syrische vluchtelingen, over de strijd tegen ISIS en over de manier waarop de EU meer steun aan Jordanie kan geven.

Koenders sprak zijn waardering en steun uit voor de Jordaanse rol in de regio. 'Jordanie kampt met grote aantallen Syrische vluchtelingen; de Jordaanse bevolking is afgelopen anderhalf jaar door de vluchtelingenstroom met 20 procent toegenomen. Het is bewonderenswaardig hoe Jordanie met deze uitdagingen omgaat, en concrete invulling geeft aan het begrip opvang in de regio', aldus Koenders.

Volgens Koenders zorgt goede opvang in de regio ervoor dat de prikkel om door te reizen naar Europa bij vluchtelingen wordt weggenomen. Daarnaast zijn grensbewaking, de aanpak van mensensmokkel en toekomstperspectief voor jongeren van groot belang. Er moet gezamenlijk ingezet worden op alle facetten van het probleem om tot een oplossing te komen, vindt de minister.

Koenders pleit daarom voor Europees mobiliteitspartnerschap met Jordanie. Die samenwerking zal volgens de minister vooral gericht moeten zijn op sterkere economische relaties, meer investeringen, en op intensievere Europese steun aan Jordanie om de vluchtelingenopvang in de regio duurzamer te maken, bijvoorbeeld door onderwijsprogramma's.

Koenders benadrukte dat hiervoor eveneens duidelijke politieke commitment van Jordaanse zijde nodig is en dat implementatie van bestaande afspraken van groot belang is voor een succesvol partnerschap.

Jordanie blijft volgens de minister een belangrijke strategische partner voor Europa bij de aanpak van de vluchtelingencrisis en om de veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten te verbeteren.