Antwoorden op Kamervragen mbt VOG niet bevredigend

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft geen geld om meer vrijwilligers een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te geven. Alleen vrijwilligers die met kinderen en mensen met een verstandelijke beperking werken, krijgen de VOG gratis. Dat meldt Zorg & Welzijn naar aanleiding van beantwoording van Kamervragen over de zeer forse kostenstijging van de VOG vanaf 1 maart 2016.

De NOV en de MOgroep zijn niet tevreden met de antwoorden die de staatssecertaris gaf op gestelde Kamervragen van Hanke Bruins Slot (CDA) en Carla Faber (Christenunie). Verhogen van kosten voor VOG kan met name voor kleine organisaties met veel vrijwilligers in de papieren lopen. Drempels opwerpen voor het werken met vrijwilligers staat compleet haaks op de participatiesamenleving.

NOV en MOgroep inventariseren nu onder de achterban/lidorganisaties welke consequenties de verhoging daadwerkelijk kan hebben. Op basis van deze uitkomsten plannen we vervolgacties. Zie voor uitgebreide berichtgeving de website van de NOV. Eerdere berichtgeving mbt de VOG prijsverhoging vindt u hier.

Bron: MOgroep, Zorg & Welzijn, NOV