CDA: Laat de reiziger niet in de kou staan, snelle treinen tussen Amsterdam en Belgie dringend nodig

Vandaag ging de Tweede Kamer in debat met de commissie Fyra over de uitkomsten van het Fyra-rapport. Het CDA omarmt de aanbevelingen van de commissie, maar heeft nog wel een aantal vragen. Wat er volgens CDA woordvoerder Martijn van Helvert nu vooral dringend nodig is, zijn meer snelle treinen met goed betaalbare vervoersbewijzen direct over de HSL-Zuid van Amsterdam naar Belgie. Zonder reservering en met abonnementen. De concessie is tot 2024 vergeven, maar het CDA vindt het onverstandig om de onderbenutting van de HSL-Zuid nog lang te laten voortbestaan. Van Helvert: "De overheid en de NS hebben collectief gefaald en de reiziger in de kou laten staan. Dat moet vanaf nu anders."

Sinds de verzelfstandiging van de NS is de relatie tussen NS en de Staat moeizaam. Aan de ene kant moet NS functioneren als een gewoon bedrijf, met winstdoelstellingen. Aan de andere kant moet de NS ook wensen en eisen van het kabinet en de Tweede Kamer uitvoeren. Dat gaat moeilijk samen. Er zijn partijen die ervoor pleiten om NS en ProRail weer samen te voegen, maar daar is het CDA tegen. Van Helvert: "Het CDA heeft alle vertrouwen in de leiding van NS en ProRail. Het is niet zo dat mensen van NS en ProRail ineens beter gaan samenwerken omdat ze op dezelfde payroll staan." Van Helvert wil graag weten hoe volgens de commissie de relatie tussen de Staat en de NS een goede en gezonde relatie zou kunnen worden.

De commissie constateert dat de Belgische Staat en NMBS zich niet hebben opgesteld als betrouwbare partners. Van Helvert: "Dat is een harde conclusie. Ik vraag de commissie: moet die conclusie nog gevolgen hebben? En was het wenselijk geweest dat op het niveau van de minister-president daarover met de Belgische ambtsgenoten gesproken was?"

Het Fyra-onderzoek bevat geen opmerkingen dat er personen of organisaties strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden. De Belgen doen dat wel, vooral vanwege de prijsstijgingen die AnsaldoBreda tussentijds doorvoerde. Van Helvert wil graag van de commissie weten of zij het verstandig vindt als Nederland ook een strafrechtelijk onderzoek zou starten.