Eenheidsregering in Libie is belangrijke stap in de goede richting

Nieuwsbericht | 19-01-2016 | 17:12

De benoeming van een eenheidsregering voor Libie is een stap in de goede richting. Dat zegt minister Koenders dinsdag. `Het tot stand komen van de eenheidsregering is winst, zeker na lange tijd van concurrerende machtsblokken', aldus de minister.

Een eenheidsregering is volgens Koenders niet alleen van belang voor de Libiers zelf, maar ook voor de EU. `Libiers hebben niets aan een verscheurd land waar partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. En ook voor Nederland en de EU is een verenigd Libie essentieel, omdat dit samenwerking mogelijk maakt in de strijd tegen terrorisme', aldus de minister.

Volgens Koenders wordt Libie steeds meer een toevluchtsoord voor ISIS. `Alleen een Libische regering die het land geheel onder controle heeft, kan ervoor zorgen dat ISIS geen voet meer aan de grond krijgt.' Een verenigd Libie is ook een belangrijke voorwaarde om de migratiestromen richting Europa beter onder controle te krijgen.

Koenders ziet tegelijkertijd nog veel haken en ogen aan de nieuwe regering. `Het is bijvoorbeeld nog afwachten of het parlement met de nieuwe regering instemt.' De minister roept het Libische parlement op om de aanstelling van de nieuwe regering zo snel mogelijk te bekrachtigen.

De internationale gemeenschap zal zich, onder leiding van de VN, ook de komende tijd inzetten om Libie zoveel mogelijk te ondersteunen. Zo heeft de EU een steunpakket van 100 miljoen euro aangekondigd.

De minister hoopt dat de eenheidsregering in de toekomst meer oog zal hebben voor de positie van vrouwen. `VN-gezant Kobler had opgeroepen 30 procent van de posities aan vrouwen te bedelen, maar er is slechts een vrouwelijke minister aangesteld. Dat is een teleurstelling en een gemiste kans, juist omdat vrouwen zo'n belangrijke rol spelen in dit transitieproces', zegt Koenders. Nederland ondersteunt Libische vrouwen bij het oprichten van een adviesorgaan dat als ministerie moet gaan functioneren.