Staatscommissie nodig om vertrouwen in parlementaire democratie te vergroten :: SP NL

Vandaag debatteert de Eerste Kamer over de wenselijkheid om een staatscommissie in te stellen over het voorbestaan van het parlementaire stelsel in Nederland. De staatscommissie zou moeten onderzoeken in hoeverre het tweekamerstelsel nog aan de eisen van deze tijd voldoet en adviseren over verbeteringen.

SP-senator Tiny Kox verwelkomt het instellen van een staatscommissie, omdat hiermee fractie-overstijgend nagedacht zal worden over het versterken van de parlementaire democratie. Het huidige parlementaire stelsel bestaat al 200 jaar en het moment is daar om te onderzoeken of het parlementaire stelsel nog functioneert en hoe het parlement versterkt kan worden.

Sinds de afgelopen twee kabinetten geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, wordt de positie van de Eerste Kamer veel besproken. Kox benadrukt dat herziening van het parlementaire stelsel in geen geval als doel mag hebben om het parlement te kortwieken. Wat de SP-fractie betreft onderzoekt de staatscommissie juist hoe het vertrouwen in de parlementaire democratie verbeterd kan worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat twee derde van de bevolking graag meer invloed op besluitvorming zou willen hebben. Tegelijkertijd denkt eenzelfde deel van de bevolking geen enkele invloed te hebben op besluitvorming.

Daarnaast bepleit de SP dat in het onderzoek van de staatscommissie onder andere het terugzenden van wetten naar de Tweede Kamer, de manier waarop de Eerste Kamer gekozen wordt en de zittingsduur van de Eerste Kamer aan bod komen. Ook het verheffen van de Eerste en Tweede Kamer tot een Kamer, om de krachten te bundelen en zo te komen tot meer democratie, transparantie en efficientie, zou onderwerp moeten zijn van het onderzoek.

Kox: 'Het is hoog tijd dat de duurzaamheid en houdbaarheid van het parlementaire stelsel onderzocht wordt in een staatscommissie'.

Betrokken SP'ers

Tiny Kox

Tiny Kox

Fractievoorzitter Eerste Kamer