De toekomst van de vaatchirurgie

20jan2016

16.00

Fotograaf: Dirk Gillissen

De toekomst van de vaatchirurgie

Geneeskunde

20jan2016 16.00

Oratie

De vaatchirurgie is net als alle medische vakgebieden constant in beweging. Ondanks de voortgang die is geboekt, moeten er nog stappen gezet worden om de zorg voor patienten verder te verbeteren. Dit betoogt Ron Balm in zijn oratie.

Er zijn belangrijke stappen gezet op bijvoorbeeld het gebied van zorg voor patienten met een aneurysma van de aorta (verwijding van de grote lichaamsslagader). Ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek treden veranderingen op. Zo wordt het combineren van basaal en klinisch onderzoek steeds belangrijker. Wat betreft de klinische besluitvorming staat de gedeelde besluitvorming steeds meer in de belangstelling, aldus Balm. Hierbij krijgt de patient op basis van gedegen en begrijpelijke voorlichting zelf meer de regie in handen bij de keuze voor een behandeling.

In het AMC is, in samenwerking met het VUMC en het LUMC, een aneurysmaprogramma opgestart dat als doel heeft de totale sterfte aan het aneurysma van de aorta te verminderen. In dit programma is het de bedoeling om met longitudinaal onderzoek op basis van karakteristieken van patienten met een aneurysma, die in de bio- en databank worden vastgelegd, te kunnen onderscheiden van patienten met een snel en langzaam groeiend aneurysma. Daarmee zou in de toekomst beter bepaald kunnen worden welke patienten wel en welke patienten niet aan hun aneurysma geopereerd zouden moeten worden. Ook zal er in het kader van het aneurysmaprogramma meer basaal onderzoek worden gedaan naar het ontstaan van aneurysmata.

Dhr. prof. dr. R. Balm, hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder vaatchirurgie: Vaatchirurgie: Go with the flow.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting