50PLUS achter motie wantrouwen Van der Steur

De 50PLUS-fractie in de Tweede Kamer heeft woensdag 20 januari haar steun gegeven aan een motie van wantrouwen tegen minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Omdat onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA tegen stemden, kreeg de motie geen meerderheid in de Kamer.

Partijleider Henk Krol stemde in eerste instantie bewust mee met de motie-Omtzigt. In die motie werd voorgesteld dat Van der Steur samen met premier Rutte elk verzoek tot openbaarheid zal behandelen. Het gaf de minister de kans om zelf met verbeteringen te komen. Daarover zou hij dan de Kamer voor 1 maart moeten informeren.

50PLUS heeft gewacht op de reactie van de minister, maar omdat de bewindsman zo terughoudend was wat betreft de motie-Omtzigt die door 50PLUS was mee ondertekend, heeft de fractie uiteindelijk de motie van wantrouwen ondersteund.

Na het debat van woensdagavond over de kwestie-Maat/MH17 kwam Van der Steur als een gehavende minister uit de Kamer. Van der Steur kreeg het verwijt aan `woordspelletjes' te doen om zijn eigen fouten te verhullen. Voor de minister was het de derde keer dat hij zichzelf in de problemen bracht. Eerder moest hij zich verantwoorden inzake een foto van de moordenaar van Pim Fortuyn en over de Teevendeal.