End the Syria crisis


21 januari 2016,

De oorlog in Syrie gaat binnenkort haar zesde wrede jaar in. Hulporganisaties roepen de wereldbevolking op om vandaag haar stem te laten horen om een einde te maken aan het geweld.

Een grote coalitie van internationale hulporganisaties brengt vandaag een oproep naar buiten, die ondersteund kan worden door hem te delen of te re-tweeten.

"Het leed dat zich op dit moment in Syrie voltrekt, is met geen pen te beschrijven. De wereld heeft de verantwoordelijkheid om nu in actie te komen", zegt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland. "Door de wereldwijde oproep hopen we dat een einde aan het conflict dichterbij komt.
Laat zien dat het leed in Syrie niet mag voortduren." De campagne wordt gevoerd onder de naam: End the suffering. End the #SyriaCrisis.

Oproep van wereldwijde hulporganisaties

Grote wereldwijde organisaties als UNICEF, Save the Children, UNHCR maar ook Nederlandse organisaties als Stichting Vluchteling en Kerk in Actie komen bij elkaar voor deze oproep. Zij vragen om:

* ongelimiteerde toegang tot mensen in nood
* humanitaire pauzes en wapenstilstanden zodat noodhulp verstrekt kan worden en gezondheidszorg kan worden verleend
* een einde aan de aanvallen op burgerdoelen zodat kinderen veilig naar school kunnen
* vrijheid van beweging voor alle burgers en een einde aan de belegeringen door alle partijen

'Dit lijden moet stoppen. Nu.'

Na bijna vijf jaar is het dodental van het conflict in Syrie tot de boven de 250.000 opgelopen. Meer dan 1 miljoen mensen zijn gewond geraakt. Daarnaast zijn er op dit moment in Syrie alleen al 13,5 miljoen mensen die afhankelijk zijn van noodhulp om te overleven. 6 miljoen van hen zijn kind.
"Mensen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten en moeten alles opgeven om hun leven te redden. Het zijn schrijnende situaties", vertelt Wijbrandi.

Op dit moment hebben meer dan 4,3 miljoen mensen Syrie ontvlucht en zo'n 6,6 miljoen mensen zijn ontheemd binnen eigen land. Wijbrandi: "Dit lijden moet stoppen. Nu."