Omgevingsvergunning voor noodopvang Vijfhuizen


Publicatiedatum:
donderdag 21-01-2016
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de omgevingsvergunning binnen van de gemeente Haarlemmermeer. Hiermee heeft deze rijksdienst definitief toestemming voor de noodopvang voor maximaal 300 vluchtelingen op het terrein van Expo Haarlemmermeer bij Vijfhuizen.
Ook hebben de gemeente en het COA een bestuursovereenkomst ondertekend. In dit akkoord staan afspraken over onder meer organisatie, veiligheid, communicatie en evaluatie. Het beheers- en veiligheidsplan is een integraal onderdeel van deze bestuursovereenkomst.


Planning

Het college van burgemeester en wethouders had al in november ingestemd met een noodopvang van maximaal zes maanden, met een mogelijkheid van maximaal zes maanden verlenging.
Nu het COA over de omgevingsvergunning beschikt, kan de bouw beginnen. Tot zes weken na de datum waarop de vergunning is verleend, kan tegen het besluit bezwaar worden gemaakt. Naar verwachting neemt de bouw van de noodopvang voor vluchtelingen enkele weken in beslag. Zodra de noodopvang
gereed is, kunnen de eerste vluchtelingen hun intrek nemen. De eerste zes maanden van de noodopvang beginnen vanaf het moment dat de eerste vluchtelingen arriveren.


Paviljoens

Tussen de grote hal van Expo Haarlemmermeer en de Geniedijk komen vier woonpaviljoens met familiekamers voor vier personen en slaapkamers voor acht personen. In vier andere paviljoens komen een restaurant en recreatieruimte, facilitaire voorzieningen, een wasmachineruimte en een rookruimte. In
de vergunningsaanvraag is beschreven hoe de veiligheid, brandveiligheid en afvalinzameling worden geregeld. Te lezen is ook dat er 24 uur per dag beveiliging is en dat het hekwerk rond de opvang wordt bespannen met een zeil met een print van een bos erop.


Bezwaarprocedure

De omgevingsvergunning inclusief tekeningen is vanaf vrijdag 22 januari 2016 te vinden op Officielebekendmakingen.nl en op afspraak in te zien in het raadhuis. Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken vanaf de datum waarop de omgevingsvergunning is afgegeven bezwaar maken. In deze periode
kan het COA op eigen risico beginnen met de bouw van de noodopvang.


Evaluatie

De noodopvang wordt twee keer geevalueerd. Binnen drie maanden is de eerste keer en binnen vijf maanden wordt beoordeeld of de noodopvang nog eens een half jaar kan blijven bestaan. De begeleidingsgroep wordt hier beide keren nadrukkelijk bij betrokken.


Begeleidingsgroep

Hoe de noodopvang wordt ingericht, is voor een deel bepaald door de begeleidingsgroep van inwoners van Vijfhuizen. Deze heeft in de afgelopen weken deelgenomen aan een intensief participatietraject. Mede op advies van de begeleidingsgroep is de helft van de noodopvang ingericht voor de opvang
van gezinnen en komt er een nieuwe in- en uitgang aan de oostkant van het Expo-terrein.


Nieuws via WhatsApp

Inwoners van Vijfhuizen kunnen op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de noodopvang via WhatsApp. Dat kan met een abonnement op de gemeentelijke nieuwsservice: aanmelden door de tekst `noodopvang aan' te sturen via WhatsApp naar 06 1331 0900. Haarlemmermeer.nl/gemeente.