Minister herhaalt: risicogestuurde aanpak verkeersveiligheid is de toekomst

Minister herhaalt: risicogestuurde aanpak verkeersveiligheid is de toekomst

21 januari 2016

Tijdens het VAO Wegverkeer en verkeersveiligheid van afgelopen dinsdag diende het Tweede Kamerlid Johan Houwers (fractie Houwers) een motie in om meer inzicht te krijgen in de locaties waar verkeersongevallen plaatsvinden en in de oorzaken van deze ongevallen.

Verantwoordelijk minister Schultz- Van Haegen (IenM, VVD) ziet dat "niet echt als een handvat voor nieuwe, effectieve en uitvoerbare maatregelen die nodig zijn voor de verbetering van onze verkeersveiligheid" zo liet ze weten in haar reactie. Zij wil veel meer gaan kijken naar risicofactoren. Ze ontraadde de motie van Houwers en liet weten veel liever in te zetten op een methode waarbij veel maar naar de specifieke risico's wordt gekeken om vanuit daar de veiligheid te verbeteren. "We hebben heel erg op locaties en specifieke typen ongevallen gestuurd en nu is het wat mij betreft tijd om die risicoaanpak te gaan realiseren."

Tijdens het AO over dit onderwerp op 8 december Schultz Kamerbrede steun voor de inzet op de risicogestuurde aanpak van de verkeersonveiligheid. Deze aanpak is al vaker bepleit door het IPO in pilots en door provincies wordt uitgerold. Volgens de minister kan de proactieve werkwijze, waaraan binnen het IPO handen en voeten wordt gegeven, een waardevolle aanvulling zijn op de reactieve werkwijze op basis van ongevalsdata.