Inwoners Harderwijk denken mee bij het verbeelden van hun geschiedenis

Gepubliceerd: 21 januari 2016

Inwoners Harderwijk denken mee bij het verbeelden van hun geschiedenis

Dinsdag 19 januari presenteerde regioarcheoloog Maarten Wispelwey in het Stadsmuseum diverse ontwerpvarianten voor de nieuwe verbinding tussen het Dolfinariumeiland en de nieuwe haven. Het projectbureau Waterfront wil gedeelten van de historische zeetoren en stadsmuren terugbrengen in de nieuwe plannen. Inwoners van Harderwijk kregen de mogelijkheid om te laten horen welk voorstel zij het beste vinden.

De meerderheid van de aanwezigen vind het belangrijk dat de verbeelding van de zeetoren, dwangburcht en kiekmuur `robuust' wordt vormgegeven. Volgens hen zou dat een prachtig visitekaartje zijn voor Harderwijk, omdat de verbeelding van de geschiedenis dan echt `in the picture' staat. Bovendien is het op die manier mogelijk om meer toeristen te verleiden ook de stad te bezoeken na een bezoek aan het Dolfinarium. Het is aan het projectbureau Waterfront en de gemeente Harderwijk om een knoop door te hakken.

Opgravingen leggen geschiedenis bloot

De resten van verschillende fasen uit de Harderwijkse geschiedenis zijn bij archeologische onderzoeken blootgelegd. De zeetoren uit de zestiende eeuw die is teruggevonden diende als verdediging van de stad. Deze werd later onderdeel van de dwangburcht van de hertog van Gelre. De zeetoren werd opgenomen in de stadsmuur die de dwangburcht omgaf. Toen rond 1812 een nieuwe haven werd aangelegd bij de voormalige zeetoren bleef er een deel van de oude stadsmuur overeind als `kiekmuur' waarachter familieleden van vissers uitkeken waar manlief bleef. De kiekmuur werd in 1933 afgebroken.