EU-maatregel voor meer groente en fruit op scholen

De landbouwcommissie heeft toegezegd de financiering voor een EU-regeling te versterken die zal zorgen voor groenten en fruit op scholen om kinderen te onderwijzen over gezond eten. De afzonderlijke schoolregelingen voor melk en fruit worden samengevoegd en het budget is vergroot. Dit meldt AGF, het branchemedium voor de AGF (aardappelen, groente, fruit)-sector.

Volgens Europees parlementslid Marc Tarabella (Belgie), die de wetgeving door het Europees Parlement heeft gehaald, is het programma essentieel wegens de daling van de hele groenten- en fruitconsumptie in de EU. De landbouwcommissie heeft 150 miljoen euro bestemd voor groenten en fruit.

Bij distributie op scholen krijgen minder geconsumeerde, lokale en versproducten voorrang boven bewerkte producten. De lidstaten mogen bewerkte producten (zoals soep, compote en sap) alleen distribueren naast verse groenten en fruit. De consumptie van groenten, fruit en melk neemt nog steeds af in Europa. Meer dan 20 miljoen kinderen uit de EU hebben overgewicht en adolescenten eten gemiddeld slechts 30 tot 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door het Parlement tijdens de plenaire vergadering in maart of april voordat hij naar de Raad gaat voor goedkeuring.

In Nederland houdt De Gezonde School zich bezig met gezondheidsbevordering in het po, vo en mbo. Tom Roetert (t.roetert@avs.nl) is Gezonde School-adviseur namens de AVS.