CDA blij met invoeren van het Verdrag inzake rechten van mensen met een handicap

21/01/2016CDA blij met invoeren van het Verdrag inzake rechten van mensen met een handicap

Deze week stemde de Tweede Kamer over het invoeren van het Verdrag inzake rechten van mensen met een handicap. Op grond van dit verdrag mogen mensen met een handicap vragen om voorzieningen en diensten voor hen toegankelijk te maken. Dit gaat in per 1 januari 2017. Er mag dan alleen nog een uitzondering gemaakt worden wanneer de voorzieningen die dit betreft onevenredig belast worden. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer het gaat om het ingrijpend wijzigingen van winkelpui of wanneer een monument onherstelbaar beschadigd wordt door de aanpassing.

Terecht is tijdens het debat in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor het invoeren van een norm van algemene toegankelijkheid. Het CDA vindt dat dit dan wel degelijk geregeld moet worden in de wet. Kamerlid Mona Keijzer heeft daarom samen met het Kees van der Staaij van de SGP een wijziging op het amendement van Van Dijk c.s. ingediend. Dit compromisvoorstel komt erop neer dat bedrijven eenvoudige aanpassingen moeten doen zodat gehandicapten overal toegang hebben, maar dat wel duidelijker wordt vastgelegd dan eerder de bedoeling was wat dat in de praktijk voor de betrokken instellingen betekent.

Mona Keijzer: "Het voorstel om in de wet een norm van algemene toegankelijkheid op te nemen is goed. Maar dit moet je dan wel zo regelen dat je voorkomt dat mensen met een handicap in een juridische moeras terecht komen omdat onduidelijk is waar de wet wel of niet toe verplicht. Vandaar dat ik samen met Kees van der Staaij ervoor heb gezorgd dat dit in de wet goed geregeld is."

Eerder pleitte Mona Keijzer voor het aanpassen van de Wet Maatschappellijke Ondersteuning (WMO) 2015: "Het wetsvoorstel Wmo 2015 was juridisch niet duidelijk. Voor mensen met een zorgvraag en hun familie was onduidelijk welke procedures doorlopen moeten worden en ik wilde de compensatieplicht in de wet te houden. Nu, anderhalf jaar laten wordt helder hoe frustrerend onduidelijke wetten voor mensen kunnen zijn. Dat moest bij dit belangrijke Verdrag voorkomen worden."

Met de aangenomen wet waarmee het Verdrag inzake Mensen met een Handicap onderdeel van de Nederlandse wetgeving wordt, kan gewerkt worden aan een inclusieve samenleving. Graag heeft het CDA daar steun aan verleend.

Trefwoorden

* VN-verdrag * mensen met een handicap * algemene toegankelijkheid