Sicilie, een fascinerende combinatie van land en zee

Conservator Rene van Beek over de tentoonstelling in het Allard Pierson Museum

21 jan 2016 17.00

Lezing

Sicilie is niet alleen een populaire vakantiebestemming maar ook een eiland met een indrukwekkende geschiedenis. Een knooppunt in het Middellandse Zeegebied. In het Amsterdamse Allard Pierson Museum is een tentoonstelling te zien waar de geschiedenis van het eiland wordt verteld aan de hand van vondsten uit de zeeen rond het eiland.

Sicilie en de zee

Sicilie is niet alleen een populaire vakantiebestemming maar ook een eiland met een indrukwekkende geschiedenis. Een knooppunt in het Middellandse Zeegebied. Vele volkeren hebben hun stempel gedrukt op die geschiedenis. Het is een plek die oost en west met elkaar verbond, het is een plaats waar conflicten zijn uitgevochten maar het is vooral een plaats waar mensen, goederen en ideeen met elkaar werden geconfronteerd. De 19 ^de eeuwse schrijver Giuseppe Tomasi di Lampedusa zegt daarover in zijn werk De Tijgerkat uit 1957..... dat al meer dan vijfentwintig eeuwen de importantie van de prachtige en heterogene beschavingen op Sicilie worden gekend - al die heersers die uit vele richtingen kwamen....

In het Amsterdamse Allard Pierson Museum is een tentoonstelling te zien waar de geschiedenis van het eiland wordt verteld aan de hand van vondsten uit de zeeen rond het eiland. Spectaculaire vondsten van wrakken uit de oudheid leveren informatie op over de zeevaarders die van en naar Sicilie voeren uit alle uithoeken van het mediterrane gebied. De voorwerpen in de vitrines zijn bijzondere bruiklenen uit culturele instellingen op Sicilie. Dankzij de samenwerking met de onderwater archeologische dienst van Sicilie is de tentoonstelling tot stand gekomen.

Een van de samenstellers van de tentoonstelling, conservator Rene van Beek, gaat in op de geschiedenis van het eiland aan de hand van vondsten van wrakken. Hij geeft u een kijkje achter de schermen hoe deze tentoonstelling tot stand kwam en wat het verhaal is achter de voorwerpen. Van Beek levert al vele jaren als conservator en samensteller van tentoonstellingen in het Allard Pierson Museum een grote bijdrage aan het succes van het museum. Ook treedt hij regelmatig op als reisbegeleider naar door tentoonstellingen in het APM geinspireerde reizen naar oudheidkundige bestemmingen.

Aanmelden lezing

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam

+31 (0)20 525 1570

Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club