Brussels Art Fair lonkt met topstukken

woensdag 18 november 2015 10:48 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Art Content

De internationale Brussels Art Fair (Brafa) schittert van 23 t/m 31 januari 2016 in het industriele Tour & Taxis. De 136 kunsthandelaren brengen verschillende artistieke periodes en stijlen. Onder de topstukken een terracotta Mayavorst, een fruitschaal van Napoleons goudsmid, een zeldzaam primitief Grebo masker en een winterlandschap van Pieter Brueghel de Jonge. Naar verwachting trekt het evenement zo'n 55.000 kunstliefhebbers.

Brafa 2016 ontvangt 136 kunsthandelaren uit zeventien landen, bijna 10% meer exposanten dan vorig jaar. Achttien van hen zijn nieuw of terugkerend: Alexis Bordes (Parijs), Pascal Lansberg (Parijs), Michel Rooryck (Kortrijk), Galerie Boulakia (Parijs/Londen), Jean-Christophe Charbonnier (Parijs), De Jonckheere (Geneve/Parijs/Londen), Guenter Puhze (Freiburg), Safani Gallery Inc. (New York), Thomas Salis Art & Design (Salzburg), Dierking Gallery (Zuerich), Frank Landau (Frankfurt) en uit Brussel: Albert Baronian, Galerie Le Beau, Meessen De Clercq, La Patinoire Royale, Deletaille, K. Grusenmeyer en Francis Janssens van der Maelen.

Enkele algemene tendensen zetten zich door in de 2016 editie.

De afdeling archeologie, die al op veel erkende specialisten mag rekenen, wordt versterkt met de komst van Guenter Puhze en Safani Gallery. Die laatste toont een diepzwarte Etruskische kruik met een decoratie van dieren uit 600 voor Chr. Deletaille onthult een terracotta Mayavorst uit Alta Verapaz (Guatemala) van 300-500 na Chr.

Het aanbod van oude schilderijen wordt uitgebreid dankzij De Jonckheere. De galerie brengt naast Vlaamse oude meesters, waaronder een winterlandschap met schaatsers van Pieter Brueghel de Jonge, ook modern werk van onder andere Gustave de Smet en Lucio Fontana.

Een traditionele troef is de primitieve kunst. Serge Schoffel (Brussel) heeft een enkele objecten verzameld rond zeven thema's uit de eeuwenoude kunst van Afrika, Oceanie en Amerika. Topstuk is een zeldzaam 19e-eeuws Grebo masker (Liberia) in de vorm van een olifant.

De reputatie van Brafa is deels het gevolg van de uitgesproken smaak voor eclecticisme. Axel Vervoordt (Wijnegem), pionier op dat vlak, brengt een dialoog tussen archeologische stukken en moderne en hedendaagse kunst waaronder het spijkerrelief White Field (1999) van Guenther Uecker.

Frank Landau toont een loungestoel van Pierre Jeanneret, in 1955 ontworpen voor de net gestichte Indiase stad Chandigarh. Met de galeries Dierking en Thomas Salis brengt Landau een conceptuele stand, waarin 20e-eeuwse meubels en creaties worden gecombineerd met Afrikaanse en Aziatische kunstwerken.

Moderne en contemporaine kunst neemt een steeds grotere plaats in op de beurs. De komst van Albert Baronian, Meessen De Clercq en La Patinoire Royale getuigt van de groeiende invloed van de hedendaagse kunst in Brussel. Albert Baronian komt met de fotomontage Crime (2011) van het in maatpak gehulde duo Gilbert & George.

Een van de antieke topstukken is de verguld zilveren fruitschaal die Napoleons goudsmid in 1819-'22 maakte voor Groothertog Michael Pavlovitch, broer van Tsaar Alexander I. De schaal is te zien bij Galerie Lamy (Brussel); het Kremlin, Rijksmuseum en Metropolitan Museum bezitten andere delen van het servies.

Brafa 2016 (23 t/m 31 januari), Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel. www.brafa.be

Op www.brafa.be vindt u meer informatie over de beurs, de deelnemers en het aanbod. Volg Brafa ook op Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest en Instagram. Een impressie van de objecten: https://youtu.be/HapdUtqqUsU.