10.000 Friezen investeren in energiebesparing

De 10.000ste aanvraag voor de Friese energiepremie is binnen. De familie Willegers uit Leeuwarden diende een tweede subsidieaanvraag in. Vandaag ontvingen zij uit handen van gedeputeerde Michiel Schrier een boeket bloemen en een cadeaubon.

De familie Willegers heeft inmiddels de spouwmuur en vloer geisoleerd. Daarvoor ontvingen zij EUR 800 Friese energiepremie. Met de tweede aanvraag gaan ze het bestaande glas vervangen door HR++ glas. Dit levert nog eens EUR 1.200 extra op. Het is mogelijk de Friese energiepremie vaker aan te vragen. Er is wel een maximum van EUR 3.050 subsidie voor energiebesparende maatregelen.

Martijn Willegers is enthousiast over de energiebesparende maatregelen. "Juist in deze koude periode merken we het verschil. Door de isolatie is ons wooncomfort een stuk hoger. En we brengen onze energierekening naar verwachting jaarlijks met honderden euro's omlaag. En het is ook nog eens goed voor het milieu", legt Martijn Willegers uit.

Een combinatie van maatregelen werkt volgens gedeputeerde Michiel Schrier het beste. "Een goed geisoleerd huis betekent een fors lagere energierekening. Het is verstandig om eerst de mogelijkheden van een woning te onderzoeken. Daarna kan een huiseigenaar bepalen welke maatregelen interessant zijn. Zo is een zonneboiler nu financieel interessant. Ook het Rijk geeft subsidie voor de aankoop van een zonneboiler." Vanaf begin deze week is er Duurzaam Bouwloket Fryslan. Dit digitale loket van de Friese gemeenten informeert en adviseert over energiebesparende maatregelen.

Welke maatregelen komen in aanmerking?

Gevel-, dak- en vloerisolatie komen in aanmerking voor de Friese energiepremie. Daarnaast komen spouwmuurisolatie, HR++ glas inclusief kozijn en zonneboilers in aanmerking. De subsidie geldt ook voor een warmtepomp en lagetemperatuurverwarming. Zonnepanelen zijn niet in deze subsidieregeling opgenomen. De Rijksoverheid heeft een subsidieregeling voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels.

Aanvraag indienen

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de regeling uit. De regeling loopt af als het subsidieplafond is bereikt. Meer informatie over de regeling is te vinden op www.snn.eu/friese-energiepremie of 050 - 5224924. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

De Friese energiepremie loopt tot eind 2016. Er is nog ruim EUR 3,3 miljoen beschikbaar.De verdeling gaat op volgorde van binnenkomst.