Brielse Maskerade op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed

dinsdag 26 januari 2016 10:07 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

Het Klaasielopen is een levende Brielse traditie, die al sinds de zeventiende eeuw plaatsvindt. Sinds 2012 zet de Stichting Kunst en Cultuur Brielle zich in voor de toekomst van de Brielse Maskerade, zoals de traditie ook genoemd wordt. De stichting maakte met het oog op de toekomst een erfgoedzorgplan en plaatst vandaag de traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De voorzitter van de Stichting Kunst en Cultuur Brielle ondertekent samen met de burgemeester van Brielle en de directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland om 16.30 uur het certificaat van de Nationale Inventaris op het stadhuis van Brielle.

Elk jaar op 5 december gaan de Briellenaren verkleed en gemaskerd de straat op. Meestal zijn het (grote en kleine) groepen, maar er doen ook individuen mee. Ze lopen een vaste route, die ook langs het bordes van het voormalige stadhuis op de markt loopt, waar het college van B en W staat. Sinds een aantal jaren is Sinterklaas daar ook aanwezig. Hij stelt de Klaasielopers vragen over wat ze uitbeelden. De deelnemers oefenen op ludieke wijze kritiek uit op de plaatselijke of landelijke politiek, op bepaalde misstanden of ze beelden een humoristische situatie uit. Er mag niet gesproken worden, maar wel gezongen of muziek gemaakt. Sommige deelnemers dragen borden met leuzen mee.

De traditie verkeerde een aantal jaren geleden in slecht weer, er deden nog maar weinig mensen mee. De Stichting Kunst en Cultuur Brielle probeert de Maskerade weer een aantrekkelijke viering te maken voor jong en oud - en met succes. De afgelopen jaren namen de aantallen deelnemers en toeschouwers weer flink toe.

Elk jaar reikt de jury, waarvan Sinterklaas de voorzitter is, een prijs uit voor de leukste groep. De Fons Loebkerprijs is vernoemd naar een Briellenaar die zich inzette voor de Maskerade. Afgelopen jaar won, heel toepasselijk, de groep 'Erfgoed Maskerade mag niet verloren gaan' het zilveren masker. Het moge duidelijk zijn dat Brielle zich inzet voor een mooie toekomst voor het Klaasielopen, dat zich vanaf nu Immaterieel Erfgoed op de Nationale Inventaris mag noemen. Het met behoud van kernwaarden doorgeven van de traditie naar volgende generaties staat dan ook hoog op de agenda van de Stichting Kunst en Cultuur Brielle.

De samenstelling van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland wordt gecooerdineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ratificatie van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door Nederland in 2012.

*

*

*

*

*