Document Nederland: Carel van Hees fotografeert onderwijs in Rotterdam

26 januari 2016 - 12:15

In opdracht van het Rijksmuseum volgde Carel Van Hees als 'embedded fotograaf' voor 'Document Nederland' maandenlang alle typen onderwijs op zoek naar het menselijke aspect op scholen in Rotterdam. Jonge mensen op de rand van volwassenheid, vol van verwachting, bravoure en levenslust. Hij fotografeerde verschillende leeftijdsgroepen, de relatie tussen leraar en leerling en het proces van frustratie en euforie. De foto's zijn van 24 maart t/m 12 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum.

beeld Carel van Hees, Beroepsonderwijs op RDM campus / Heijplaat - Rotterdam 3 februari 2014Carel van Hees: Onderwijs is ontwikkeling en groei. Het overbrengen van kennis en begrip, maar ook het aanleren van vaardigheden. Een vrij abstract gebeuren om te visualiseren. Het zit in de taal en in het hoofd van de leraar en de leerling. Dat proces heb ik geprobeerd te vertalen naar beeld. Ik ben in het onderwerp gaan zitten als een flaneur en een jager; kijken, toeslaan en stelen.

Carel van Hees (Rotterdam, 1954) was na de Academie voor Beeldende Kunsten enige jaren werkzaam als fotojournalist. Later kreeg hij bekendheid met boeken en exposities over o.a. saxofonist Piet le Blanc, films als Don't catch my face (2004) en 2KM2- Het Heden van de stad (2007) en de tentoonstelling Eversteijn - bokser & herenkapper in Museum Boijmans Van Beuningen (2011). Met zijn boek Play (2001) schetste hij een indringend beeld van jong zijn aan het eind van de 20ste eeuw. Voor Document Nederland keerde Van Hees in 2015 terug naar dit onderwerp en bezocht diverse Rotterdamse onderwijsinstellingen, van basisschool tot universiteit.

Foto-opdracht Document Nederland

Sinds 1975 organiseert het Rijksmusem jaarlijks de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk onderwerp centraal te stellen. Eerdere fotografen waren o.a. Hans Aarsman (1984), Dana Lixenberg (2011), Henk Wildschut (2013) en Hans van der Meer (2015).

Document Nederland Junior

Document Nederland Junior is de bijbehorende fotowedstrijd voor jongeren in het Voortgezet Onderwijs. Het thema is Mijn leven op school. Van de 100 inzendingen, te bekijken via Scholieren.com, zijn tien deelnemers geselecteerd. Zij krijgen een masterclass van Carel van Hees en mogen hun werk tentoonstellen in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Een van hen wordt verkozen tot de winnaar.

Document Nederland en Document Nederland Junior worden georganiseerd in samenwerking met Vrij Nederland en worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.