Twee subsidies voor LUMC-onderzoek naar lepra

Twee subsidies voor LUMC-onderzoek naar lepra

26 januari 2016 | NIEUWSBERICHT

Prof. Annemieke Geluk heeft twee subsidies ontvangen om een test te ontwikkelen die de infectieziekte lepra in een vroeg stadium kan aantonen. Geluk geeft hierbij leiding aan een internationaal team van onderzoekers. Met de twee subsidies die zij nu ontvangt gaat er in totaal ruim 340.000 euro naar het LUMC voor het lepraonderzoek.

De test die Annemieke Geluk samen met dr. Paul Corstjens (afdeling Moleculaire Celbiologie) ontwikkelt is vergelijkbaar met een zwangerschapstest voor thuis. Alleen is er geen urine voor nodig, maar een klein beetje bloed. Wanneer dat bloed moleculen bevat die duiden op een besmetting met de leprabacterie, verschijnt er een lijn op strip. Geluk: "Het is belangrijk dat de test makkelijk uit te voeren is. Lepra komt voor in landen waar laboratoria vaak schaars zijn."

Onderzoek in lepragebieden

De test heeft in het lab bewezen lepra te kunnen aantonen, maar de situatie van veel besmette mensen is complexer. "Vaak hebben ze ook andere infecties die de test mogelijk verstoren", aldus Geluk. "We gaan daarom in het Amazonegebied in Brazilie, China en Nepal, gebieden waar lepra veel voorkomt, de waarde van de test onderzoeken. We hopen ook nieuwe biomarkers voor lepra, dus stoffen die wijzen op een leprabesmetting, te identificeren en daarmeede test te kunnen verbeteren." Vroegdiagnostiek van lepra is belangrijk om de overdracht van de leprabacterie te stoppen. "Mensen hebben vaak na besmetting jarenlang geen klachten, maar kunnen in die tijd wel andere mensen besmetten. Er zijn goede medicijnen tegen lepra die mensen eerder kunnen nemen als ze weten dat ze met de leprabacterie besmet zijn. Dat kan de zenuwschade die mensen oplopen verminderen en ervoor zorgen dat er minder mensen besmet raken."

LUMC nationaal referentiecentrum

Jaarlijks komen er wereldwijd ruim 200.000 nieuwe gevallen van lepra bij, en dat aantal neemt niet af. In totaal kampen 2 tot 3 miljoen mensen met de gevolgen van lepra, met name zenuwschade, verdikkingen onder de huid en zweren.

Het LUMC is het enige centrum in Nederland dat onderzoek doet naar de immunodiagnostiek van lepra. De afdeling Infectieziekte van het LUMC is daarnaast nationaal referentiecentrum voor diagnostiek van lepra. Vanuit heel Nederland, en ook daar buiten, komen aanvragen voor lepradiagnostiek.

De subsidiegevers zijn The Heiser Foundation for Research in Leprosy in The New York Community Trust en The Order of Malta Grants for Leprosy Research. Lees meer over het onderzoek van Annemieke Geluk.