CDA: Voedselzekerheid is ook nationaal strategisch belang

Het CDA vindt dat voedselzekerheid en voedselproductie een belangrijk onderdeel zijn van onze nationale en economische veiligheid. Het CDA zou graag zien dat voedselzekerheid een officieel strategisch belang wordt. Op verzoek van woordvoerder Jaco Geurts gaat minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking nu onderzoeken of dit mogelijk is.

Wereldwijd is er onvoldoende veilig en duurzaam geproduceerd voedsel beschikbaar, en dat is een groot probleem. Het is belangrijk dat we in Nederland daar aandacht voor blijven houden. Maar we moeten ons ook bewust zijn van de uitdaging waar we in Nederland voor staan als het gaat om de voedselzekerheid. Jaco Geurts: "Dit kabinet ziet onze sterke agrarische positie als een gegeven, zonder het behoud hiervan te willen borgen. Dat moet anders."

Voor het CDA is het doel duidelijk: het uitbannen van honger in de wereld. Op dit moment is er hongersnood in delen van Afrika door het uitblijven van regen. In Malawi en Ethiopie komen de boeren zelf om van de honger. In Zuid-Afrika worden boeren vermoord. Daarom is het noodzakelijk om de positie van de lokale boeren en boerinnen, waar ook jongeren bij zitten, te versterken. Geurts: "De bijdrage van Nederlandse bedrijven en organisaties is hierbij zeer waardevol. Ze helpen bij het oprichten van cooeperaties die bijdragen aan de opbouw van financiele- en voorraadbuffers. Er ligt nu een voedselvisie, maar daarin is niet duidelijk welke instrumenten een bijdrage leveren. Daar moet verandering in komen. In Nederland is er veel kennis en energie bij bedrijven en organisaties om dit te doen, dat moeten we ondersteunen."