Energiezuinig verlichten


Geplaatst op woensdag 27 januari 2016
[IMG]

Energie besparen is een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe stook je, hoe douche je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen geeft het een groot effect op je energierekening. Daarom geeft
energiecooeperatie ZummerePower regelmatig bespaartips.

Lampen vervangen

Gloeilampen en halogeenlampen vervangen is een goed idee, zelfs als ze nog goed werken. Spaarlampen en ledverlichting zijn namelijk erg energiezuinig: je bespaart met deze lampen tot wel 80% aan elektriciteit!

Bijna de volledige milieu-impact van verlichting komt door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. De productie van spaarlampen en ledlampen kost wel iets meer energie dan die van gloeilampen, maar dat weegt niet op tegen de besparing op het stroomverbruik.

Tips energiezuinig verlichten

o Maak optimaal gebruik van daglicht in je huis, dan heb je waarschijnlijk minder lampen nodig.
o Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook als dat kort is). Laat ook energiezuinige lampen niet onnodig aan.
o Vervang gloeilampen en halogeenlampen door energiezuinige lampen; start met lampen die vaak aan zijn en veel lumen (of watt) hebben. Als je 15 gloeilampen vervangt door zuinige lampen, geeft dat al een besparing van 55 euro per jaar op je energiekosten (prijspeil 2015/2016). Mooi voor het
milieu en je elektriciteitsrekening!
o Het is belangrijk dat je de juiste lamp kiest. Anders belandt de energiezuinige lamp in een la of voortijdig bij het afval.
o Gloeilampen en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak. Spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen (de behuizing, bijvoorbeeld schemerlamp, spotje, hanglamp) moet je apart inleveren.

Actiekorting

Om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende producten aan te schaffen heeft ZummerePower voor haar leden een mooie actiekorting geregeld bij Kluspunt Someren, Dorpsweg 2 in Someren. Zij geven ook deskundig advies over de aanschaf van ledverlichting.

Kijk voor meer bespaartips op www.zummerepower.nl/wat-kan-ik-doen/besparen/.