Belgie zal verslag van Raad van Europa over mensenrechten opvolgen


Datum: 28 januari 2016

De commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa Nils Muiznieks heeft vandaag het verslag gepubliceerd van zijn bezoek in september vorig jaar aan Belgie. Het werk van de commissaris is bedoeld om de internationale principes over fundamentele rechten te doen naleven.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zal veel aandacht besteden aan de aanbevelingen in het verslag. Hij wil snel een politiek controlesysteem voor mensenrechtenkwesties opzetten, waarin deze aanbevelingen zullen worden opgenomen. Alle overheden zullen daarbij worden
betrokken, zowel op federaal als op gewestelijk en gemeenschapsniveau. De opvolging zal gebeuren op basis van een overzicht van alle aanbevelingen die ons land van de Verenigde Naties en de Raad van Europa ontvangt.

Belgie zet zich in voor mensenrechten, democratie en rechtstaat, zowel in eigen land als op internationaal vlak. Daarvoor werkt ons land samen met verschillende internationale spelers die over mensenrechten waken. Voorbeelden zijn het Universeel Periodiek Onderzoek van de Mensenrechtenraad van
de Verenigde Naties - waar de minister op 20 januari Belgie vertegenwoordigde - of de commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa.

Didier Reynders bedankt de commissaris voor zijn verslag en de instellingen die met de FOD Buitenlandse Zaken hebben samengewerkt om het bezoek van vorig jaar voor te bereiden.

Lees hierExterne link het rapport van Commissaris Nils Muiznieks.

Voor meer info:

* Didier Vanderhasselt, woordvoerder, didier.vanderhasselt@diplobel.fed.be, +32 477 40 32 12
* Michael Mareel, adjunct-woordvoerder, michael.mareel@diplobel.fed.be, +32 473 73 05 94
* Jose de Pierpont, porte-parole adjoint, jose.depierpont@diplobel.fed.be, +32 471 44 06 04