Waterschappen lid van EUREGIO


Gepubliceerd op 28 januari 2016

Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vechtstromen zijn als lid toegetreden tot de EUREGIO. De EUREGIO is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 129 Duitse en Nederlandse gemeenten, Kreise en waterschappen.

Een verandering in de organisatie van de EUREGIO maakt dit mogelijk. Op 8 januari werd tijdens een speciale EUREGIO-bijeenkomst in de Buergerhalle in Gronau de oude EUREGIO opgeheven en de EUREGIO in de nieuwe vorm opgericht.

Waterbeheer en klimaatverandering

Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vechtstromen hebben beide 2 zetels in het bestuur van de EUREGIO, 1 zetel in de EUREGIO-Raad, het politieke orgaan van de EUREGIO, en 1 gedeelde zetel in de commissie Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling.

Hein Pieper, dijkgraaf waterschap Rijn en IJssel: "20 Duitse waterschappen hebben bij elkaar een werkgebied dat nog niet een derde van het werkgebied van Rijn en IJssel bedraagt. Door aansluiting bij Euregio krijgen we betere ingangen en wordt het waterschap beter zichtbaar in het Duitse
netwerk."

EUREGIO

Het gebied van de EUREGIO bestrijkt ca. 13.000 km^2 en telt ca. 3,4 miljoen inwoners. Aan Nederlandse kant omvat het gebied de regio`s Twente en Achterhoek en delen van Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe, aan Duitse zijde het Muensterland, de Landkreis Grafschaft Bentheim, de stad en de
Landkreis Osnabrueck en delen van het zuidelijke Emsland.

Doel van de EUREGIO is om de sociaal-culturele samenwerking en sociaal-economische ontwikkeling van de regio te bevorderen.